More


  Textiliştii îşi găsesc tot mai greu muncitori calificaţi

  - Advertisement -

  textile

  Domeniul textil este unul în care angajatorii din judeţ îşi găsesc greu forţă de muncă calificată. Pentru a fi găsită o soluţie pentru depăşirea acestei situaţii, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare a organizat ieri o întâlnire cu agenţii economici din domeniul industriei uşoare, la care au mai fost prezenţi reprezentanţii Prefecturii, ai Inspectoratului Şcolar sau ai Camerei de Comerţ şi Industrie.

  120 de locuri de muncă vacante
  În deschiderea întâlnirii, directorul AJOFM Satu Mare, Simona Derşidan, a arătat că se ştie că la nivel judeţean există o problemă în ceea ce priveşte forţa de muncă calificată în domeniul textil, acesta fiind şi motivul organizării întâlnirii de ieri. „AJOFM este liantul între cererea şi oferta pe piaţa muncii. Noi venim în sprijinul societăţilor comerciale care caută forţă de muncă, în special în domeniul textil. Până în acest moment, în acest domeniu sunt anunţate peste 120 de locuri de muncă vacante. Este o problemă la nivelul întregului judeţ în ceea ce priveşte găsirea de muncitori calificaţi în acest domeniu, dar şi în altele, chiar dacă noi organizăm cursuri de calificare. Întâlnirea de azi, la care participă şi reprezentanţi ai mai multor instituţii, are ca scop găsirea unei soluţii pentru rezolvarea acestor probleme”, a arătat Simona Derşidan.

  Condiţii grele, salariu mic
  Reprezentanta unei societăţi comerciale din domeniu a arătat că are vacante peste o sută de locuri de muncă, şi că foarte greu sunt de găsit muncitori calificaţi. „Probabil că munca pe bandă, timp de opt ore, este foarte solicitantă, sau poate că salariul este considerat prea mic, acestea cred că sunt motivele pentru care sătmărenii nu se înghesuie să se angajeze în acest domeniu”, a precizat reprezentanta firmei de textile.

  Fabricile din domeniu care lucrează în Lohn depind foarte mult de manopera dată de către partenerii lor. Sunt unele produse care se fac mai greu, altele se fac mai uşor. „Depinde foarte mult de dexteritatea angajatului. Dacă îi umblă mâna, atunci şi salariul este mai mare. Dacă nu, este normal ca venitul să fie mai mic”, a mai precizat reprezentanta acestei firme.

  Discuţii şi soluţii
  Interesant este şi faptul că în domeniul textile există cel mai mare rulaj de personal, şi puţini sunt angajaţii care au stat mai mult de un an într-un loc de muncă. În cadrul întâlnirii de ieri s-a discutat despre necesitatea organizării de clase speciale în domeniu la şcolile profesionale, dar chiar şi în aceste condiţii, dacă salariul este mic, mulţi dintre cei care vor termina această şcoală vor alege un alt domeniu de activitate.

  Totodată, au mai fost propuse şi alte soluţii pentru rezolvarea acestei probleme, iar participanţii şi-au exprimat speranţa că, pe viitor, îşi vor găsi mai uşor mână de muncă calificată.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img