More


  Turcia: Islamul, în centrul campaniei pentru alegeri intrată în ultima săptămână

  - Advertisement -

  imageResize

  Evocând cucerirea otomană a Constantinopolului și promițând că chemarea la rugăciune a musulmanilor va suna pentru totdeauna, președintele Tayyip Erdogan a pus sâmbătă religia în centrul campaniei pentru alegerile parlamentare din Turcia ce a intrat în ultima săptămână, notează agenția Reuters.

  A-i convinge pe conservatorii religioși, inclusiv kurzi și naționaliști, să sprijine partidul AKP cu rădăcini islamiste va fi cheia acestor alegeri de pe urma cărora Erdogan speră să obțină mai multe puteri prezidențiale văzute de adversarii săi ca o amenințare la adresa democrației.

  Cel mai dominant politician în Turcia pentru mai mult de un deceniu și fondator al AKP (Partidul Justiției și Dezvoltării n.r.), Erdogan obține mult sprijin din partea maselor pioase. Retorica sa exploatează de multe ori o tensiune ce se întoarce la anii 1920, când Mustafa Kemal Ataturk a făurit o republică seculară din ruinele unei teocrații otomane, mai notează Reuters.

  “Nu-i vom lăsa pe cei care vorbesc împotriva chemării noastre la rugăciune”, a pledat el într-un discurs la Istanbul în fața unei mulțimi imense de sute de mii de persoane, pentru a sărbători cucerirea islamică din 1453 ce a transformat capitala Imperiului Bizantin în scaunul puterii otomane.

  O înregistrare video difuzată de AKP pentru a comemora cucerirea orașului a culminat cu chemarea la rugăciunea musulmană recitată dintr-un minaret al Hagia Sophia, cea mai mare catedrală a creștinătății timp de 900 de ani până când otomanii au transformat-o într-o moschee.

  Ataturk, care a interzis islamul din afacerile de stat și a promovat îmbrăcămintea occidentală și drepturile femeilor, a decretat-o muzeu în 1934. Dar înmugurirea unui sentiment de identitate islamică încurajată de Erdogan a reînviat interesul pentru rugăciune acolo.

  Erdogan face apel permanent la turcii musulmani conservatori care se simt că au fost tratați ca cetățeni de mâna a doua în timpul deceniilor guvernării partidelor seculare. El a vorbit cu dispreț despre elita vechilor seculari. “Ei beau whisky pe Bosfor… și se uită la restul oamenilor cu dispreț”, a spus el odată.

  Constituțional interzis din politica de partid în calitate de șef al statului, Erdogan a ținut totuși discursuri pe podium în întreaga țară în ultimele săptămâni înaintea alegerilor de la 7 iunie, mustrând opoziția și argumentând pentru un sistem prezidențial.

  El vrea ca AKP să câștige o majoritate suficient de puternică pentru a schimba constituția și a i se oferi puteri sporite fără opoziție, iar sondajele de opinie sugerează că se va lupta pentru a obține acest lucru.

  Erdogan socotește principalul Partid Republican al Poporului (CHP) secular de opoziție, fondat de Ataturk, ca ostil religiei, dar cea mai mare amenințare electorală este de natură să vină de la Partidul Democratic al Poporului (HDP) prokurd.

  Dacă acesta trece pragul de 10% necesar să intre în parlament, ar fura locuri de la AKP, potențial lăsându-l în imposibilitatea de a forma un guvern majoritar, adaugă Reuters.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img