More

    Un pios omagiu eroilor români la Satu Mare

    eroi1

    Judeţul şi Municipiul Satu Mare au adus ieri un pios omagiu celor căzuţi pentru apărarea patriei. Seria de manifestări dedicate Zilei Eroilor a fost organizată de Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Primăria municipiului Satu Mare şi Garnizoana Satu Mare. Manifestările de ieri au culminat cu un moment de depuneri de coroane, de la ora 13.00, la Monumentul Ostaşului Român.

    Parastas în Cimitirul Eroilor
    Evenimentele au început la Palatul Administrativ printr-o depunere de coroane din partea autorităților locale la Placa comemorativă a Eroilor Revoluției de la 1989, continuând, mai apoi, de la ora 12.00 la Cimitirul Eroilor. Aici, un sobor de preoţi a ridicat un parastas de pomenire în memoria eroilor şi au fost depuse coroane de flori la monumentul din incintă din partea autorităţilor judeţene şi locale, a unităţilor din cadrul Ministerului de Interne şi Ministerului Apărării, din partea partidelor politice, precum şi din partea altor asociaţii.

    Eroii, omagiaţi la Monumentul Ostaşului Român
    Sărbătoarea dedicată eroilor patriei a continuat, o oră mai târziu, la Monumentul Ostaşului Român din municipiul Satu Mare. La această manifestare au fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram, subprefectul Altfatter Tamas, senatorul Pataki Csaba, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Rudolf Riedl, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, viceprimarii Radu Roca şi Marcela Papici, reprezentanţi ai instituţiilor subordonate Ministerului de Interne şi Ministerului Apărării Naţionale, cadre militare în rezervă şi retragere, veterani de război, reprezentanţi ai partidelor politice, elevi sau simpli cetăţeni.

    eroi2

    Te-Deum oficiat de protopopii Ioan Socolan şi Dumitru Roman
    După ce prefectul Eugeniu Avram a trecut în revistă Garda de Onoare, un sobor de preoţi, conduşi de protopopul ortodox, Ioan Socolan, şi protopopul greco-catolic, Dumitru Roman, au oficiat un Te-Deum şi au ridicat un parastas în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei. S-a trecut apoi la depunerea de coroane de flori la Monumentul Ostaşului Român. Astfel, au fost depuse coroane din partea Prefecturii, a Consiliului Judeţean, a Primăriei Satu Mare, a unităţilor subordonate Ministerului Apărării Naţionale, a Ministerului de Interne, din partea SRI, a Penitenciarului Satu Mare, a asociaţiilor cadrelor militare în retragere şi în rezervă, a veteranilor de război, a Inspectoratului Şcolar Judeţean, precum şi a instituţiilor subordonate Ministerului Muncii şi Familiei, a Ministerului Agriculturii şi a Ministerului Mediului şi a Direcţiei de Sănătate Publică.

    Totodată, au mai fost depuse coroane de flori din partea PSD, UDMR, PLR, PNL, a Ligii Luptătorilor din Decembrie ‘89, a Asociaţiei Judeţene a Pensionarilor şi a Ligii Pensionarilor “Unirea”. De asemenea, elevii Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” au depus o jerbă de flori. Festivitatea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE