More


  AEP a inițiat un proiect pentru implementarea sistemului informatic de prevenire a votului ilegal

  =

  1

  Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a inițiat, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), un proiect de memorandum prin care sunt propuse o serie de măsuri tehnico-organizatorice în vederea informatizării secțiilor de votare pentru alegerile locale de anul viitor, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

  Proiectul de memorandum urmează să fie supus aprobării Guvernului și vizează o serie de măsuri tehnico-organizatorice, precum și un calendar de acțiuni care trebuie să fie realizate până la scrutinul pentru alegerea autorităților administrației publice locale din anul 2016.

  În comunicat se arată că sistemul va oferi alegătorilor români garanția că fiecare cetățean va vota doar o singură dată.

  AEP subliniază că pentru implementarea sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal este necesară selectarea și instruirea unui număr de aproximativ 30.000 de persoane, care să desfășoare activitatea de operator de calculator pe lângă cele 18.553 secții de votare.

  Conform sursei citate, alături de AEP și STS, pentru realizarea în parametri optimi a acestui important proiect național, este necesară implicarea Ministerului Afacerilor Interne, a Institutului Național de Statistică, a Ministerului Educației și Cercetării Științifice, a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a Ministerului pentru Societatea Informațională, a Secretariatului General al Guvernului și a Ministerului Finanțelor Publice. Fiecare dintre aceste instituții trebuie să avizeze proiectul de memorandum.

  Instituțiile Prefectului și autoritățile administrației publice locale vor avea, de asemenea, un rol important în realizarea proiectului, mai relevă sursa citată.

  În ceea ce privește măsurile organizatorice, prin proiectul de memorandum se propune ca până cel mai târziu la data de 1 iulie să fie constituit un grup de lucru interinstituțional, format din reprezentanți la nivel de secretar de stat sau secretar general ai Autorității Electorale Permanente, STS și ai instituțiilor menționate anterior.

  Potrivit propunerii de memorandum, grupul de lucru interinstituțional ar urma să sprijine AEP pentru identificarea, selectarea și instruirea operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, să faciliteze asigurarea suportului logistic necesar activităților de instruire a acestora de către prefecți, primari și președinții consiliilor județene și să faciliteze accesul specialiștilor STS în incinta sediilor secțiilor de votare pentru evaluarea infrastructurii informatice existente.

  Tot până la data de 1 iulie, se arată în proiectul de memorandum, AEP va adopta, după consultarea Serviciului de Telecomunicații Speciale și a Institutului Național de Statistică, hotărârea privind aprobarea normelor metodologice privind funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img