More


  GATA cu procesele LUNGI şi COSTISITOARE. Sătmărenii au acum o altă SOLUŢIE

  - Advertisement -

  12

  Veste excepţională pentru persoanele care îşi caută dreptatea. Mediatorii sătmăreni oferă rezolvarea unui conflict într-un timp mult mai scurt şi cu un cost mult redus faţă de un proces în instanţă. Anunţul a fost făcut azi, în cadrul unei conferinţe de presă, de către conducerea Corpului Profesional al Mediatorilor din Satu Mare, prin preşedintele Irina Angela Terebeş, respectiv vicepreşedinţii Mariana Dudaş şi Viorel Mirghiş.

  Costul mediu al unei medieri este cu 60% mai mic decât dacă justiţiabilii ajung să se judece în instanţă. De asemenea, dacă timpul mediu al unei medieri este de 43 de zile, în timp ce timpul mediu petrecut în instanţă de justiţiabili este de 566 de zile.

  “Costul mediu al folosirii medierii reprezintă cu 60% mai puţin decât costul generat de recurgerea la justiţie. Numărul estimat de zile de soluţionare al unui conflict prin mediere este în medie de 43 de zile, pe când soluţionarea unui conflict în instanţă durează în medie 566 de zile. Deci, vă daţi seama că toate costurile sunt mult reduse şi timpul este mult mai scurt. Una este să te duci doi-trei ani în instanţă şi alta este să îţi rezolvi problema în câteva zile”, a precizat preşedintele Irina Angela Terebeş.

  De pe urma mediatorilor cei mai câştigaţi par să fie atât judecătorii cât şi oamenii care îşi caută dreptatea. Şi asta pentru că potrivit unor statistici ale instanţelor de judecată, circa 80% din dosarele aflate pe rolul judecătoriilor, tribunalelor sau curţilor de apel din România s-ar preta medierii. Adică, ele nu ar fi trebuit să ajungă, cel puţin teoretic, în faţa judecătorilor. Mai exact, acestea se puteau rezolva mai simplu şi mai ieftin la mediator.

  “S-a apreciat de către diferiţi reprezentanţi ai instanţelor sătmărene că din numărul total de dosare înregistrate la dosarele sătmărene s-ar preta la mediere aproximativ 80% din dosare. Ceea ce, vă daţi seama, în ce măsură ar degreva de dosare instanţele sătmărene şi nu numai. Cred că procentul s-ar putea aprecia la fel pentru fiecare judeţ”, a declarat vicepreşedintele Viorel Mirghiş.

  Pe tabloul mediatorilor există 55 de persoane care practică, cel puţin teopretic, medierea. Totuşi, urmează ca până în luna august să se facă ordine în rândul mediatorilor. Concret, urmează să se clarifice câţi dintre mediatori mai sunt activi.

  “Tabloul mediatorilor din judeţul Satu Mare cuprinde 55 de mediatori la ora actuală, dintre care urmează să se verifice câţi sunt activi. Căci o parte fie au solicitat suspendarea, fie au fost suspendaţi”, a spus vicepreşedintele Mariana Dudaş.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img