More

    Interviu în EXCLUSIVITATE cu reprezentantul muncitorilor de la DRÄXLMAIER Satu Mare

    campean
    Dialogul dintre salariați și conducere este fundamental pentru funcționarea corectă a unei companii. Cei mai mulți angajați nu au ocazia să se adreseze personal patronatului atunci când au nevoie de sprijin sau vor să-și susțină drepturile. Tocmai de aceea este foarte important să-și aleagă reprezentanți care să le susțină punctul de vedere – fie că aceștia se numesc ”reprezentanți ai salariaților” sau membri de sindicat. Care este însă diferența dintre cele două forme de interacțiune cu membrii managementului, ne explică Ioan Cîmpean, unul dintre reprezentanții salariaților fabricii DRM DRÄXLMAIER Sisteme Electrice din Satu Mare.

    Reporter: Aveți 34 ani, sunteți probabil unul dintre cei mai tineri reprezentanți ai salariaților. Nu sunteți poate prea tânăr?

    Ioan Cîmpean: Tocmai pentru că sunt tânăr cred că e de datoria mea să mă asigur că drepturile îmi sunt respectate. Îmi apăr drepturile și implicit apăr drepturile oamenilor care m-au ales. Tot pentru că sunt tânăr am puterea și răbdarea de a purta orice fel de negociere cu patronatul companiei în care lucrez. Cred că oamenii care m-au ales să îi reprezint au văzut în tinerețea mea determinare, motiv pentru care mi-au dat votul lor de încredere, m-au învestit să le reprezint drepturile și să le negociez beneficiile în dialogul cu managementul companiei.

    Reporter: Cum ați ajuns să militați pentru drepturile a 6.500 de oameni?

    Ioan Cîmpean: Angajații fabricii în care lucrez m-au ales prin vot să le fiu reprezentant. Nu m-am auto-impus, nu m-am ridicat pe umerii unei organizații colective și nu sunt plătit pentru asta. Alături de ceilalți șase colegi, care au fost și ei votați pentru a reprezenta, promova și susține drepturile salariaților, am un dialog permanent, sincer și deschis cu reprezentanții conducerii companiei. Sunt de părere că neavând un statut special și lucrând cot la cot cu toți ceilalți angajați înțeleg perfect nevoile oamenilor, pentru că sunt și nevoile mele. Eu și ceilalți reprezentanți ai salariaților suntem în dialog cu patronatul nu pentru că cineva cotizează lunar pentru demersul nostru, ci pentru că mii de oameni ne-au ales să îi reprezentăm. Consider că depinde de mine, un tânăr de 34 ani să lucrez într-un mediu civilizat.

    Reporter: Câtă putere aveți în fața conducerii companiei?

    Ioan Cîmpean: Reprezint vocile a 6.500 de oameni.

    Reporter: Sindicat sau reprezentanți ai salariaților?

    Ioan Cîmpean: Trebuie spus de la bun început că înființarea unui sindicat sau alegerea reprezentanților, este decizia angajaților, și nu a angajatorului. Angajatorul trebuie să aibă un dialogul social cu angajații, indiferent dacă la masa negocierilor se află sindicaliștii sau reprezentanții angajaților. Între cele două tipuri de reprezentare există diferențe majore. În primul rând, sindicatul este o persoană juridică, înregistrată la Tribunal, în vreme ce reprezentanții salariaților sunt persoane fizice, care acționează în numele salariaților pe care îi reprezintă. Pentru a negocia Contractul Colectiv de Muncă, de exemplu, sindicatul are obligația să fie reprezentativ la nivelul companiei, adică să aibă 50%+1 din totalul salariaților. În plus, un salariat membru în sindicat are obligația să plătească o contribuție lunară, care este, de regulă, de 1% din salariul brut lunar. Reprezentanții salariaților au drept de negociere necondiționat de lege sau de un număr de membri și activitatea lor nu impune nicio contribuție financiară din partea angajaților. În cazul fabricii noaste, reprezentanții salariaților sunt cei care promovează, reprezintă și apără drepturile tuturor salariaților din companie. Am fost aleși prin vot, pe o perioadă de 2 ani, iar
    salariații au garanția că beneficiază de toate avantajele unei reprezentări corecte.

    Reporter: Există la DRM DRAEXLMAIER Sisteme Electrice un Contract Colectiv de Muncă? Cum este negociat?

    Ioan Cîmpean: Noul Contract Colectiv de Muncă al salariaților din cadrul companiei DRÄXLMAIER Satu Mare a fost semnat și înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă al județului. Noi, reprezentanții salariaților am stat la masa dialogului și am negociat acest contract – punct cu punct, cu patronatul societății.

    Reporter: Ce beneficii ați negociat pentru salariații pe care îi reprezentați?

    Ioan Cîmpean: Împreună cu ceilalți reprezentanți ai salariaților am obținut o serie de beneficii pentru angajați, printre care se numără asigurarea gratuită a transportului, acces permanent la două puncte de prim ajutor deschise non stop în cadrul fabricii, calcularea corectă a bonusurilor de productivitate. Dialogul cu patronatul a fost și este unul civilizat, așa cum este normal într-o companie care este conștientă că oamenii sunt cei care aduc și dau valoare unei companii.

    Reporter: Care este climatul în fabrică? Aveți aproximativ 6.500 de angajați pe care îi reprezentați, sunt toți mulțumiți de activitatea reprezentanților?

    Ioan Cîmpean: Suntem cea mai mare și cea mai numeroasă unitate de producție DRÄXLMAIER din România, fapt care demonstrează că suntem o echipă unită, puternică și stabilă. Conform unei analize încheiate recent, care a urmărit identificarea motivelor pentru care clienții aleg compania nostră, stabilitatea mediului de lucru din cadrul fabricii este un criteriu de selecție cel puțin la fel de important ca experiența angajaților și calitatea produselor livrate. Cu alte cuvinte, noi, salariații companiei, am înțeles foarte bine că trebuie să fim o echipă în care fiecare membru are o anume activitate foarte bine definită, pe care se bazează alți membri ai echipei. Suntem mulți, dar am înțeles că suntem căutați de clienți pentru că avem oameni experimentați, profesioniști și foarte muncitori. Clienții noștri au văzut în fabrica noastră un climat de lucru stabil și sigur. Au văzut că suntem o mare echipă cu peste 15 ani de experiență și activitate neîntreruptă.

    Reporter: Vă desfășurați activitatea în cadrul unei multinaționale aflată în topul furnizorilor de componente auto din lume. E greu, se pune presiune mare pe angajați?

    Ioan Cîmpean: DRÄXLMAIER Satu Mare este unul dintre cei mai importanţi producători de sisteme de cablaje pentru industria auto mondială și un important angajator în România. Punctul de producție de la Satu Mare este cel mai mare din țară, aici desfașurându-și activitatea peste 6.500 de salariați. În cei 15 ani de funcționare am livrat către clienți de top kilometri întregi de cabluri.
    Dacă îmi permiteți o paralelă, sunt convins că dacă punem cap la cap toate cablurile produse la Satu Mare am face înconjurul pământului. Oamenii noștri știu cât de impotantă este calitatea – iar asta nu este presiune, este responsabilitate și profesionalism. Știm că rezulatele muncii noastre sunt apreciate, știm că 8.000.000 de mașini din întreaga lume sunt dotate cu cel puțin o componentă DRÄXLMAIER și suntem mândri de asta.

    Reporter: La nivel mondial piața auto încă nu și-a revenit complet. Mai primiți comenzi?

    Ioan Cîmpean: Un lucru foarte important, caracteristic tuturor fabricilor DRÄXLMAIER, este că noi nu lucrăm pe stocuri. Primim comenzi ferme din partea clienților, pe care le onorăm făra a păstra stocuri în depozitele fabricilor. Acest lucru ne permite să avem o eșalonare corectă a comenzilor primite de la clienții care continuă să ne solicite serviciile. În plus, făcând parte din marea familie DRÄXLMAIER, avem siguranța continuității activității de producție. Suntem o fabrică privită cu încredere de conducerea din Germania, datorită stablității, iar acest lucru a permis încheierea unor contracte care asigură viitorul fabricii și siguranța locurilor de muncă pentru angajați.

    drx

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE