More


  Nou-născuţi, abandonaţi în spital

  =

  abandonati2

  Fenomenul abandonării în spital a nou-născuţilor ia amploare în judeţul Satu Mare, aceştia fiind lăsaţi la mila medicilor şi asistentelor din secţiile de Pediatrie şi Neonatologie. Cauzele principale ale acestui fenomen sunt lipsa de educaţie, sărăcia şi familiile dezorganizate.

  Şapte cazuri într-o jumătate de an
  Doar în prima jumătate a acestui an, la maternitatea Spitalului Judeţean Satu Mare au fost abandonaţi şapte nou-născuţi. Îngrijorător este faptul că pe tot parcursul anului trecut, la maternitatea sătmăreană au fost abandonaţi tot atâţia copii cât au fost înregistraţi doar în prima jumătate a acestui an, adică şapte.

  Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare, Constantin Demian, mamele care-şi „uită” copiii în maternitate încă de la naştere provin din familii cu o situaţie materială precară sau care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani. Contrar aşteptărilor, sunt foarte puţine mame de etnie romă care recurg la acest gest. „Sunt femei care provin din centrele de plasament, femei care depind de îngrijirea şi de finanţele unui bărbat, femei care sunt şantajate emoţional”, mai afirmă Constantin Demian.

  Chiar dacă aici beneficiază de condiţii umane de cazare, le lipseşte afecţiunea maternă. Micuţii nu văd soarele, nu au respirat aerul de afară şi cunosc doar afecţiunea cadrelor medicale, care, din cauza volumului mare de muncă, abia îşi găsesc câteva minute să se joace cu ei.

  În timp ce mii de femei îşi doresc să aibă un copil, altele îi aduc pe lume doar ca să-i abandoneze.

  Sărăcia şi lipsa educaţiei, cauzele principale
  Mamele aflate în această situaţie spun că nu îşi iau acasă copiii deoarece nu îi pot întreţine. Cauzele sunt, de cele mai multe ori, lipsa de educaţie, sărăcia, familiile dezorganizate şi chiar mamele foarte tinere. „Când avem astfel de cazuri, anunţăm imediat Direcţia pentru Protecţia Copilului”, a arătat Constantin Demian.

  Pentru aceştia, Protecţia Copilului nu poate asigura asistenţa medicală non stop în centrele de plasament. Acestea sunt unităţi de asistenţă socială, nu medicală. Mergând pe modelul unui modul de tip familial, serviciile medicale se acordă tot de unităţile sanitare.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img