More


  O sărbătoare care uneşte sătmărenii

  =

  Satu Mare este primul şi singurul judeţ din ţară care organizează Zilele Judeţului. Chiar dacă există voci mai degrabă răuvoitoare care afirmă că e vorba doar de o simplă sărbătoare, privind însă mai atent lucrurile, se poate observa că este vorba de mult mai mult. Prin intermediul standurilor cu specific local pe care le amenajează primăriile în Centrul Vechi, sătmărenii intră în contact cu tradiţiile, obiceiurile şi produsele culinare ale localităţilor din toate zonele judeţului. Ca şi cum ar fi turişti în propriul lor judeţ, cu deosebirea că excursia durează mult mai puţin, toate standurile fiind concentrate într-un perimetru mai restrâns. Adică află lucruri interesante despre propriul lor judeţ parcurgând câteva sute de metri.

  De asemenea, din cauza greutăţilor de ordin financiar, tot mai multe primării din judeţul Satu Mare au renunţat să mai organizeze zilele localităţilor, fie ele oraşe sau comune. În schimb, altele continuă să le organizeze, mai modeste sau mai fastuoase, în funcţie de resursele financiare. Nu ar fi corect ca unii locuitori ai judeţului să aibă parte de astfel de sărbători, iar alţii nu. Tocmai din acest motiv, tuturor locuitorilor acestui judeţ li se oferă posibilitatea de a sărbători împreună, cu ocazia Zilelor Judeţului Satu Mare.

  Pentru mulţi dintre ei aceste zile au ajuns să înlocuiască, din păcate, concediul de vară. Din cauza dificultăţilor financiare, trebuie să se mulţumească cu concertele gratuite, cu produsele culinare şi cu berea care se găsesc din belşug la terasele amenajate una lângă alta.

  Din motivele enumerate anterior, se poate afirma fără tăgadă că Zilele Judeţului îi unesc pe sătmăreni. În pofida obiceiurilor şi tradiţiilor diferite, cu toţii trebuie să devină mândri că sunt cetăţenii acestui judeţ. De asemenea, prin această sărbătoare judeţul Satu Mare se afirmă la nivel naţional, încercând să-şi depăşească statutul de zonă în care se agaţă harta în cui.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img