More


  SATU MARE a fost la DOI CENTIMETRI de un DEZASTRU. Prognoza HIDROLOGICĂ a fost GREŞITĂ

  =

  site

  Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare s-au întâlnit azi pentru a analiza maniera în care s-a intervenit în cazul inundaţiilor care au lovit judeţul în perioada 25 – 30 mai.

  Dacă prefectul Eugeniu Avram a felicitat primăriile, Inspectoratul Judeţean pentru situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu cei de la Sistemul de Gospodărire al apelor.

  Şi asta pentru că din cauza evaluărilor hidrologice greşite s-ar fi periclitat acţiunile de intervenţie, care se puteau lăsa inclusiv cu victime omeneşti. Cea mai gravă problemă s-a înregistrat la Craidorolţ, acolo unde apa a fost la doi-trei centimetri de a se revărsa în localitate.

  Şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” (ISU) Satu Mare, colonelul Gheroghe Dan, a fost primul care a acuzat evaluările hidrologice greşite.

  “Ni s-a prognozat o cădere de preciptaţii de 20 de litri/ metru pătrat. Din analizele la faţa locului de către specialişti, acestea au fost de până la 92 l/mp, în unele localităţi, precum Bârsău”, a spus colonelul Gheorghe Dan.

  Cea mai delicată situaţie s-a înregistrat la Craidorolţ, acolo unde din cauza avertizărilor hidrologice greşite pompierii nu au intervenit în prima fază. Colonelul gheorghe Dan a precizat că doar o minune a făcut ca apa să nu se treacă peste diguri.

  “Aveam informaţii că cei de la Comitetul Local Craidorolţ se descurcă cu forţele proprii. Ulterior, când am văzut că nivelul apei creşte am mobilizat mai multe forţe, chiar dacă unii au venit mai spre final, acolo a fost nevoie, pentru că s-au făcut supraînălţări la dig pe o porţiune de 1.500 de metri. S-au înălţat de la 40 până la 80 de centimetri digurile, pe anumite porţiuni. Am crezut, la un moment dat, că şi peste acele supraînălţări va trece apa. Au mai lipsit doar doi sau trei centimetri”, a spus şeful ISU Satu Mare.

  Directorul Sistemului de Gospodărire al Apelor (SGA) Satu Mare, Vasile Andrieş, a recunoscut că, din diferite cauze, mai mult sau mai puţin imputabile lor, s-a greşit prognoza.

  “Din păcate, prognoza noastră nu a fost cea mai bună. Nu ne-am aşteptat la un asemenea nivel. La un moment dat, nu mai ştiam cât va mai creşte, s-a luat decizia de a evacua anumite persoane, pentru a nu li se periclita viaţa cetăţenilor din zonă”, a spus Vasile Andrieş.

  Prefectul Eugeniu Avram a precizat că din informaţiile pe acre le deţine, judeţul Satu Mare a fost cel mai afectat, aici fiind produse pagube peste nivelul celor înregistrate în Maramureş sau Sălaj. Valoarea totală a pagubelor materiale au fost estimate la 3,76 milioane de lei.

   

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img