More

    Serviciul de consultaţii la domiciliu al Ambulanţei nu funcţionează din lipsa medicilor

    ambulanta

    Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Satu Mare a primit recent, din partea Ministerului Sănătăţii, aprobarea de a înfiinţa un compartiment de consultaţii la domiciliu. Acest serviciu ar descongestiona activitatea la Urgenţe cu până la 30%. Din păcate, însă, acest compartiment nu poate fi funcţional din cauza faptului că nu sunt medici dispuşi să facă turele de câte 12 ore.

    Managerul SJA Satu Mare, Gabriela Opriş, a arătat ieri, în cadrul şedinţei Comitetului de Dialog Social de la Prefectură, că, pentru ca acest compartiment să funcţioneze, este nevoie de cinci medici şi cinci ambulanţieri. Potrivit acesteia, Serviciul de Ambulanță Satu Mare are în total opt medici care nu ar mai face față și pentru acest compartiment nou înființat, fapt pentru care face un apel tuturor medicilor din județ.

    Serviciul de Ambulanță are acum în dotare mașini dar nu are cine să lucreze pe ele. ”Conform ordinului ministrului, medicii de familie, medici de medicină internă și medici pediatri pot să vină la Serviciul de Ambulanță și să facă gărzi pe mașinile noastre, care, pot să vă spun, că stau de șase ani. Le-am scos din bălării și stăm și ne uităm la ele pentru că nu avem ce să facem cu ele. Eu nu cred că din 2.000 de medici câți sunt în județ nu ar putea să vină să lucreze la Ambulanță. Noi avem 10 medici, din care doi nu lucrează și am rămas cu opt. Deci nu fac față și pentru linia a doua de gardă, și să asigure aceste consultări la domiciliu. Dacă am mai avea măcar tura a doua, care să meargă la aceste solicitări, am descongestiona foarte tare non-urgențele și ar putea să meargă echipajele la solicitările care chiar sunt urgențe. Mor oameni cu zile pentru că noi mergem la o mușcătură de căpușă de trei zile în Homorod și pentru o tăietură de unghie care s-a făcut acum două săptămâni. Am descongestiona cu 30% din totalul solicitărilor dacă am avea acești medici”, a precizat Gabriela Opriş.

    Pentru o tură de 12 ore, un medic generalist ar fi plătit cu 84 de lei în zilele din cursul săptămânii şi 120 de lei în week-end, un medic specialist cu 108 lei în zilele normale de lucru şi 150 de lei în week-end, iar un medic primar cu 120 de lei în cursul săptămânii şi 160 de lei în week-end.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE