More


  Turcia: Explozie de bucurie în rândul kurzilor după scorul bun obținut de partidul lor în alegerile de duminică

  =

  2

  Kurzii din Turcia au sărbătorit cu mult entuziasm duminică scorul bun înregistrat de reprezentanții formațiunii kurde, Partidului Democratic al Poporului (HDP), la alegerile legislative desfășurate la 7 iunie.

  Potrivit rezultatelor definitive, HDP a obținut 13% din sufragii, cu trei puncte peste pragul de 10% necesar pentru a fi reprezentat în parlamentul turc, ceea ce înseamnă că va avea 79 de membri în forul legislativ al țării.

  Potrivit relatării AFP, după anunțarea rezultatelor, o explozie de bucurie a avut loc la Diyarbakir (sud-est), ‘capitala’ kurdă, mii de persoane ieșind pe străzile orașului și scandând sloganul de campanie al partidului: ‘Noi suntem HDP, noi suntem în parlament’.

  ‘Este o noapte de carnaval’, a afirmat cu entuziasm Huseyin Durmaz, un kurd de 47 de ani. ‘Kurzii au explodat urnele. Nu mai credeam în AKP’, a adăugat el, cu referire la Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) care a pierdut duminică majoritatea absolută pe care o deținea de 13 ani.

  ‘Este o noapte ce seamănă cu cea în care Diyarbakir a sărbătorit eliberarea (orașului) Kobané’, a afirmat și Aytbac Bayram, de 34 de ani.

  AFP amintește în context că, în ianuarie, reușita combatanților kurzi de a prelua controlul asupra orașului sirian Kobane, asediat de jihadiștii Statului Islamic, a fost aclamată în Turcia.

  ‘Scorul bun al HDP simbolizează unitatea kurzilor, este un pas în plus către democrație, este un avertisment adresat AKP și tendințelor sale dictatoriale’, a declarat și Yalman, un alt susținător al partidului kurd.

  Încălcându-și obligația de a fi echidistant, președintele Recep Tayyip Erdogan, care domină scena politică turcă de peste 10 ani, a făcut campanie pentru ca partidul său să obțină cel puțin 330 de mandate din cele 550 ale parlamentului turc, pentru a aduce modificări Constituției și pentru a-și întări puterile.

  ‘AKP a pierdut încrederea poporului’, a constatat Orhan Akgun, un kurd din Diyarbakir, recunoscând că în trecut a votat cu formațiunea președintelui Erdogan.

  Sub impulsul lui Erdogan, guvernul turc a acordat în ultimii ani noi drepturi kurzilor, în special dreptul de a-și utiliza limba, dar șeful statului turc și-a schimbat recent retorica și a pus între paranteze procesul de pace angajat cu rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

  ‘Reprezentanții noștri vor fi în parlament. Ei vor apăra drepturile kurzilor’, a afirmat Selcuk Atasever, responsabil al unei secții de votare din Diyarbakir. ‘De acum, noi vom avea mai multă greutate în procesul de pace’, a adăugat el.

  După anunțarea rezultatelor, liderul HDP, Selahattin Demirtas, a exclus o coaliție cu AKP, subliniind în același timp că rezultatele alegerilor parlamentare de duminică au pus capăt discuțiilor despre un sistem prezidențial.

  Conform rezultatelor scrutinului de duminică din Turcia, Partidul Justiției și Dezvoltării a câștigat alegerile legislative, dar a pierdut majoritatea absolută în parlament, obținând doar 40,7% din voturi, ceea ce înseamnă că va dispune de numai 258 de locuri în parlament, o situație în care formațiunea președintelui Erdogan este constrânsă pentru prima dată să formeze un guvern de coaliție.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img