More


  Un Cod Fiscal extrem de aşteptat

  - Advertisement -

  Noul Cod Fiscal, cel mai important pachet de legi și măsuri fiscale și financiare din România, adoptat miercuri de Parlament, este considerat de analişti ca fiind un pas înainte faţă de vechea legislaţie fiscală. Analiştii apreciază că măsurile prevăzute în noul Cod Fiscal ar putea duce la o accelerare a investiţiilor şi a consumului privat, cu impact pentru creşterea PIB-ului, creşterea medie anuală fiind în accelerare, la peste 5% în 2016.

  De asemenea, analiştii mai spun că reducerea impozitării indirecte va oferi mai mult spaţiu sectorului privat (pentru investiţii şi consum), putând contribui la accelerarea procesului de convergenţă economică spre media UE. În plus, măsurile privind impozitarea microîntreprinderilor ar putea conduce la un proces de consolidare. De asemenea, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% ar putea stimula investiţiile pe piaţa de capital, contrabalansând impactul includerii în baza CASS a veniturilor din investiţii financiare. Din perspectiva termenului mediu-lung, aceste măsuri fiscal-bugetare vor fi eficiente dacă vor determina o majorare a cererii de bunuri realizate în România şi vor fi însoţite de aducerea la suprafaţă a economiei informale.

  Scăderea TVA de la 24% la 19% va avea un impact de antrenare în economie, iar scăderea încasărilor din TVA poate fi contrabalansată de încasări mai mari din impozit pe profit, dar şi din creşterea volumelor de vânzări. Eliminarea taxei pe construcţii speciale şi a accizei de 7 eurocenţi/litru la carburanţi sunt alte decizii mult aşteptate, cu impact major asupra românilor. În urma eliminării taxei pe stâlp, Guvernul se aşteaptă, pe termen mediu, la un impact pozitiv asupra creşterii economice de 0,2% şi o creştere cu 20.000 a numărului de locuri de muncă chiar din 2016. O altă măsură binevenită este reducerea impozitului pe dividende la 5% pentru dividendele plătite de o firmă locală către o altă firmă. În cazul persoanelor fizice, impozitul pe dividende rămâne zero. De asemenea, pentru persoanele fizice care realizează venituri din dividende, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate reprezintă venitul în bani sau în natură, distribuit de persoană juridică, raportată la cele 12 luni ale anului, şi nu poate fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img