Ambasadorul François Saint-Paul: Plurilingvismul este o bogăție a acestei țări și trebuie să o protejăm

1

Ambasadorul Franței la București, François Saint-Paul, a subliniat duminică seara, în cadrul unui eveniment dedicat sărbătoririi Zilei naționale a Franței, importanța pe care o dă faptului că la Cluj există cea mai mare comunitate de studenți francezi și francofoni din Estul Europei.

Peste o mie de tineri studiază la Cluj în limba franceză, la cele șase universități care există în oraș, iar jumătate dintre aceștia urmează cursurile Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”.

“Este foarte important pentru noi să avem peste o mie de studenți la Cluj care studiază în limba franceză. Plurilingvismul este important. Plurilingvismul este o bogăție a acestei țări și trebuie să o protejăm. În mod specific mă gândesc la Cluj și sunt convins că acesta a fost mereu un exemplu în România, un exemplu de dezvoltare, atât economică cât și din punct de vedere al învățământului”, a declarat ambasadorul.

Acesta a amintit, ca un exemplu extraordinar, de cazul unui tânăr care a studiat în România medicina și care a reușit să treacă în Franța un examen extrem de dificil chiar și pentru studenții francezi, fapt care atestă calitatea învățământului românesc.

La rândul său, primarul Emil Boc a reamintit în discursul pe care l-a avut, câteva puncte importante de-a lungul istoriei ale relației dintre România și Franța și mai ales sprijinul pe care aceasta l-a acordat națiunii române în momente dificile.

“V-aș invita la un exercițiu de imaginație. Să ne răspundem la două întrebări: cum ar fi arătat istoria fără Revoluția Franceză, fără 14 iulie 1789. Și poate noi românii, aceasta fiind a doua întrebare — cum ar fi arătat istoria României fără sprijinul Franței de-a lungul istoriei. De asemenea, Franța a fost un prieten al României în toate procesele post 1989, atât un susținător al integrării în UE, cât și în NATO, iar dacă ne uităm chiar la cadrul nostru constituțional vedem că este un model al Constituției franceze”, a explicat fostul premier Emil Boc.

La evenimentul de duminică a vorbit și prefectul Clujului, Gheorghe Vușcan, care s-a referit și el la importanța parteneriatului dintre cele două țări, atât în plan economic, cât și al educației.

“Franța a fost și va rămâne un partener strategic privilegiat. Îi salut pe oamenii de afaceri francezi care fac afaceri aici la Cluj în vremuri nu foarte ușoare, îi salut pe studenții francezi, centrul nostru universitar fiind cel mai mare din Estul Europei, iar studenții noștri fac performanță în Franța, ceea ce înseamnă că școala românească are valoare și recunoaștere europeană”, a declarat prefectul.

Seara dedicată sărbătoririi Revoluției franceze din 1789 a avut ca temă centrală schimbarea climatică, motiv pentru care invitații au purtat la reverul hainei un ecuson verde, care este semnul conferinței Paris Climat 2015, ce va avea loc în decembrie. Evenimentul a fost realizat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj și de Institutul Francez din Cluj-Napoca, cu sprijinul Aeroportului “Avram Iancu”, a Centrului de cultură urbană Casino, a Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și a unor firme partenere.

Limba franceză este în acest an una dintre cele cinci limbi oficiale ale Capitalei Europene de Tineret — Cluj-Napoca 2015, titlu pe care orașul în deține pe tot parcursul acestui an.

1 COMMENT

  1. Pai in Franta ,este protejat,plurilingvismul,monsieur?.Arata-mi o scoala in care se poata invata in vreo limba africana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Vanzari

SC Agromec Foieni SA, vinde : 2 buc Tractor U445, Plug PP3X30, Tocator mecanic sfecla furajera mare. Tel:0745012920

INVESTIȚIE. Sătmarul, LEGAT la AUTOSTRĂZILE EUROPEI. Drum EXPRES la Satu Mare

Județul și municipiul Satu Mare vor avea acces rapid la autostrăzile Europei, iar sătmăreni vor putea ajunge în scurt timp în cel puțin trei...

Cum poți scăpa cel mai ușor și elegant de unul care “îți stă în gât”?!?

Mare sărbătoare și îngâmfarea maximă pe viitorul candidat la CJ din partea PNL! Și-a aunțat marea victorie și faptul că e liderul de facto...

“Aţi ţinut românii închişi în case şi aţi distrus economia, în timp ce şmecherii PNL s-au îmbogăţit pentru trei generaţii”

Preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu l-a acuzat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, pe premierul Ludovic Orban, spunând că acesta a profitat de pandemie...

Cozmin Guşă, mesaj pentru Ludovic Orban: “Românii vă consideră mai corupţi decât guvernările PSDragnea”

Cozmin Guşă a comentat, prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook, rezultatele primului sondaj post-pandemie realizat de CURS. Analistul politic a tras cinci concluzii,...