More  Liviu Dragnea: “Organizaţia PSD Satu Mare este foarte bună”

  - Advertisement -

  dragnea

  Reporter: – Cum a fost competiţia cu Rovana Plumb? Aţi avut vreo emoţie?
  Liviu Dragnea: – Nu neapărat emoţie. A fost o intensitate destul de mare pentru că interesul tuturor membrilor din Comitetul Executiv a fost foarte mare, ţinând cont şi de starea în care se afla partidul până miercuri.

  Reporter: – Dar n-a fost puţin şi artificială această stare? A fost văzută şi de presă ca o competiţie foarte acerbă.

  Liviu Dragnea: – Eu am încercat să fiu destul de calm în toate ieşirile publice. Mă rog, au fost ceva excese dar au trecut. Până la urmă, este important că a fost un scor concludent, ceea ce înseamnă că majoritatea zdrobitoare din Partidul Social Democrat, prin reprezentanţii din Comitetul Executiv, a ales această soluţie şi, de aici încolo, putem porni la reaşezarea partidului pe baze funcţionale şi sănătoase.

  Reporter: – De altfel, aţi ieşit de mână cu Rovana Plumb, nu se pune problema unei competiţii…

  Liviu Dragnea: – Categoric, eu am cerut un vot de încredere pentru a conduce o echipă, nu pentru a mă aşeza pe un scaun. Practic, acum fac lucrurile pe care le-am făcut timp de cinci ani şi jumătate, când am fost în echipă cu Victor Ponta. L-am asigurat pe Victor Ponta de întregul sprijin al partidului, poate chiar mai puternic pentru că partidul se va reaşeza acum mult mai bine. Victor Ponta va putea lucra mult mai bine la Guvern, nemaiavând responsabilitatea partidului. Echipa Ponta- Dragnea funcţionează în continuare, în sensul că el conduce Guvernul, eu mă ocup de partid.

  Reporter: – Aţi avut parte de sprijinul Organizaţiei Judeţene Satu Mare, care a anunţat de la început că vă susţine…

  Liviu Dragnea: – Majoritatea organizaţiilor au vrut să dea acest mesaj, numai că i-am oprit pentru că nu am vrut să dăm drumul unei competiţii de genul acesta. Dar cu sătmărenii nu te joci. Sunt oameni curajoşi şi vor să se şi ştie.

  Reporter: – Aţi venit aici şi în calitate de omul care a ajutat judeţul Satu Mare. Aţi fost şi la Negreşti, unde se încep, în sfârşit, lucrările la un centru multicultural atât de necesar.

  Liviu Dragnea: Un centru multicultural, cu sală de spectacole, cu bibliotecă, un centru multifuncţional cu cinematograf, dotări foarte moderne. Acolo, într-adevăr, va fi un centru multicultural demn de o capitală a Ţării Oaşului. Foarte mulţi oameni au venit în Oaş, de-a lungul anilor. Veneau, constatau, se simţeau bine, gustau o pălincă, spuneau cât de frumoase sunt meleagurile şi plecau, nu lăsau nimic în urmă. Am considerat că trebuie să schimbăm puţin atitudinea politică şi a unui membru al Guvernului. Totuşi, să laşi ceva în urmă, zona asta chiar merită. Dincolo de faptul acesta, am prins şi foarte mult drag. Nu că ne-am concentrat doar pe Satu Mare, dar Satu Mare a fost unul din judeţele care nu a fost ajutat de guvernele anterioare. La municipiul Satu Mare s-au alocat bani acum pentru a face podul care e atât de important. N-am vorbit încă cu domnul primar Dorel Coica, sper că a început procedurile de licitaţie. Acesta va fi un pod extrem de important.

  Reporter: – Vom avea acest pod? Sătmărenii aud de el de 20 de ani…

  Liviu Dragnea: – Banii au fost alocaţi, în mod oficial, de o lună de zile. Sper ca Primăria să fi început procedurile de licitaţie. În momentul în care s-a semnat contractul vin şi restul de bani pentru a începe sau a continua lucrarea.

  Reporter: – Procedura e complicată, se fac licitaţii, apar contestaţii. Apar şi ameninţări de genul “dacă nu îmi dai şi mie o parte fac contestaţie”…

  Liviu Dragnea: – Am auzit şi eu că se întâmplă lucruri de genul acesta, ceea ce nu e în regulă. Noi introdusesem în Guvern, chiar la iniţiativa mea, o ordonanţă prin care se pusese o taxă pentru cei care vor să conteste. Dacă ar fi câştigat contestaţia primeau banii înapoi, dar dacă pierdeau contestaţia, pierdeau şi banii. În trei luni, contestaţiile scăzuseră de la 100 la 10 ca şi raport. Numai că cei de la PNL au atacat la Curtea Constituţională, care a constatat că şi această ordonanţă este neconstituţională şi am revenit la acelaşi bâlci. Noi o să lucrăm din nou la modificarea Legii achiziţiilor publice, sper să ne aprobe.

  Reporter: – Anul trecut, de Zilele Oraşului, aţi fost pe scenă la Negreşti Oaş şi le-aţi promis multe negreştenilor şi se pare că v-aţi ţinut de promisiuni.

  Liviu Dragnea: – Nu se pare, chiar aşa este. Toate obiectivele de investiţii anunţate atunci ori sunt în derulare, ori sunt iniţiate, cum a fost centrul multicultural de astăzi. I-am anunţat azi că am auzit că demersurile începute de mine cât am fost în minister se continuă şi vor veni bani şi pentru continuarea lucrărilor de la Luna Şes, un obiectiv, după părerea mea, foarte important.

  Reporter: – Veţi avea continuitate, acum după ce nu mai sunteţi ministru, întrucât aţi iniţiat o mulţime de proiecte? Suntem obişnuiţi cu proiecte demarate, dar întrerupte.

  Liviu Dragnea: – Ministrul Dezvoltării este colega mea, care a lucrat cu mine, a fost secretar de stat în minister, împreună am făcut aceste proiecte. A fost şi principala motivaţie pentru care am recomandat-o primului-ministru şi a ţinut cont de această recomandare, să fie nominalizată ministru exact pentru asta: continuitate. La Ministerul Dezvoltării sunt cele mai importante programe pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Ori, o întrerupere acolo bulversa întreaga ţară.

  Reporter: – După Negreşti, iată acum că o investiţie majoră se va face în municipiul Satu Mare. Degeaba vorbim noi de pod, căci fără o investiţie guvernamentală nu este posibil.

  Liviu Dragnea: – Categoric. Am avut o discuţie cu domnul primar, acum câteva luni, când încă eram ministru şi a fost sprijinit să elaboreze, şi am înţeles că a elaborat, o ministrategie de dezvoltare a municipiului, pentru a putea depune imediat proiectele, septembrie, cel mai târziu octombrie, pe fondurile europene, pe noul exerciţiu financiar. Municipiul Satu Mare poate absorbi până la 30-35 milioane de euro. Din câte am înţeles, domnul primar Coica, fiind ajutat de Ministerul Dezvoltării, are aceste studii de fezabilitate. S-ar putea să fie printre primele municipii din ţară care să depună proiectele şi să înceapă să vină banii foarte repede.

  Reporter: – Aţi fost mulţumit de activitatea oficialilor din judeţul Satu Mare?

  Liviu Dragnea: – Da. Am lucrat foarte bine cu Primăria municipiului Satu Mare, cu Consiliul Judeţean Satu Mare, eu am o relaţie foarte bună cu domnul vicepreşedinte Mircea Govor, dar şi cu preşedintele Adrian Ştef. Recunosc, sunt alte administraţii din ţară care se mişcă mai încet. Aici, oamenii aceştia chiar îşi iubesc comunitatea, chiar ştiu să facă treabă şi începe să se simtă. Primarii de comune din Satu Mare, fiind foarte bine coordonaţi de Consiliul Judeţean şi, ajutaţi, au început să se mişte foarte repede. De asta am şi reuşit să facem lucruri, de exemplu, Autostrada Oaşului, pe care am finanţat-o. Dacă nu se mişcau bine, dacă nu ştiau ce au de făcut, era greu. Primăriţa de la Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, este foarte eficientă, primarul Toma Betea de la Racşa este eficient. Dacă nu ai cu cine, e degeaba.

  Reporter: – Sunteţi mulţumit de activitatea filialei din Satu Mare a PSD?

  Liviu Dragnea: – Organizaţia PSD din Satu Mare este o organizaţie foarte bună. Vorbesc în ansamblul organizaţiilor PSD din toată ţara. Am constatat asta deja din 2012, când am venit aici prima dată, când stabileam candidaturile în USL, şi am hotărât împreună organizarea, modul de comunicare şi strategia de campanie, că organizaţia este foarte bine structurată. De aceea a şi avut loc reconfirmarea lui Mircea Govor în funcţia de preşedinte, pentru că organizaţia funcţionează bine.

  Reporter: – Doriţi să revitalizaţi PSD? Ce s-a întâmplat cu membrii partidului, au intrat într-un fel de inerţie păguboasă?

  Liviu Dragnea: – Nu. Din păcate, Victor Ponta, ocupându-se în mod special de Guvern, aşa cum e firesc, n-a avut foarte mult timp să se ocupe şi de partid. Aşa se întâmplă, în mod natural, partidul ajunge în umbra Guvernului. Plecând de la asta, fiecare membru, fiecare preşedinte de organizaţie a început să vorbească din ce în ce mai puţin despre partid şi despre politicile publice ale partidului. Vocile erau din ce în ce mai stinse. Ceea ce se va întâmpla în perioada următoare este ca PSD să devină, în primul rând, conştient de incredibila forţă politică pe care o are. Are o forţă uluitoare. Acum trebuie să înţeleagă că trebuie să redevină partid politic, membrii săi să redevină oameni politici. Sprijinim Guvernul, dar Guvernul este partenerul partidelor din Coaliţie. În schimb, trebuie să ai viaţa politică la intensitate foarte mare, pentru că, până la urmă, partidele pun guvernele şi nu guvernele pun partidele.

  Reporter: – Aţi avut iniţiativa de a nu se mai amesteca funcţiile executive cu cele politice. Acest lucru este prevăzut în statutul partidului?

  Liviu Dragnea: – Nu, pentru că n-am modificat statutul. Însă această separare tocmai s-a întâmplat miercuri. Este extrem de important să existe un echilibru între zona administrativă şi zona partidului. Este foarte important acest lucru.

  Reporter: – Mai sunt câteva luni până la alegerile locale. Veţi avea timp suficient să aduceţi PSD acolo unde credeţi că merită să fie?

  Liviu Dragnea: – La sfârşitul lunii octombrie, PSD va fi acelaşi partid pe care îl ştie toată lumea. PSD nu e în degringoladă. PSD intrase într-un soi de hibernare. Acum a venit primăvara, se trezeşte. Îi mai las puţin, până la sfârşitul lunii august, să-şi termine vacanţele. Septembrie, octombrie sunt cele două luni în care PSD redevine PSD.

  Reporter: – În noiembrie va avea loc Congresul PSD?

  Liviu Dragnea: – El e stabilit de la Consiliul Naţional în care a fost aleasă Rovana Plumb. Teoretic, e în noiembrie. Mai vedem până atunci.

  Reporter: – Atunci vi se termină interimatul. Veţi candida pentru funcţia de preşedinte?

  Liviu Dragnea: – Să ajungem acolo. Obiectivul meu principal a fost să refac funcţionalitatea partidului, să reconstitui ideea de echipă.

  Reporter: – Actualii adversari politici sunt la fel de redutabili ca şi Băsescu?

  Liviu Dragnea: – Eu cred că nu. Niciodată n-am făcut greşeala să stau tot timpul deasupra gardului, să mă uit ce fac vecinii. E important să ştii ce fac vecinii, dar trebuie să fii tu foarte bine organizat. Trebuie să ştii tu, în primul rând, ce vrei. Trebuie să îţi faci foarte bine strategia, să-ţi stabileşti clar obiectivele pe care vrei să le atingi şi mijloacele prin care să atingi aceste obiective. După care, când lucrurile sunt aşezate, te poţi uita şi la vecini. Dar să facem greşeala să ne uităm ce fac vecinii, iar la noi lucrurile să fie încă încurcate, ar fi ceva ucigător. Aşa că mă interesează, dar nu atât de mult.

  Reporter: – Vă înţelegeţi mai bine cu alde Blaga, Gorghiu, Orban, decât v-aţi înţeles cu Băsescu, Udrea, Boc?

  Liviu Dragnea: – Sunt la fel. Nu vă lăsaţi păcăliţi că şi-au schimbat pălăriile. Sunt exact la fel.
  Interviu realizat de Victor Constantinovici  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts