Obama a discutat la Casa Albă cu liderul Partidului Comunist vietnamez despre Parteneriatul Trans-Pacific

2

Președintele american Barack și liderul Partidului Comunist vietnamez, Nguyen Phu Trong, au discutat marți la Casa Albă despre beneficiile Parteneriatului Trans-Pacific și au evidențiat nevoia de consolidare a relațiilor între țările lor la 40 de ani de la sfârșitul Războiului din Vietnam, relatează DPA.

Vizita la Washington a lui Nguyen Phu Trong, secretarul general al comitetului central al Partidului Comunist din Vietnam, vine la 20 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice între cele două state. Nguyen este al doilea oficial de top vietnamez care efectuează o vizită în SUA în doi ani.

Obama a spus că a discutat cu oficialul vietnamez despre ‘potențialul enorm’ al acordului comercial Parteneriatul Trans-Atlantic (TPP), din care fac parte 12 state, înțelegere “ce ar putea aduce o creștere semnificativă a pieței muncii și prosperitate pentru ambele popoare, vietnamez și american”.

Liderul de la Casa Albă a invocat de asemenea în discuția cu oficialul vietnamez nevoia de îmbunătățire a situației privind drepturile omului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, acordul prevede pârghii de stimulare a Vietnamului să respecte drepturile omului.

Cei doi au discutat de asemenea despre disputele maritime cu China din Marea Chinei de Sud, cerând o rezoluție internațională pentru a se asigura prosperitatea și libertatea de navigare în regiune.

Nguyen l-a invitat pe Obama să efectueze o vizită în Vietnam, iar președintele american a spus că își dorește o astfel de vizită în viitor, fără a preciza când ar putea avea loc.

“Ne-am transformat din foști inamici în prieteni, în parteneri. Și sunt convins că relația noastră va continua să se dezvolte”, a spus Nguyen.

S-au împlinit 20 de ani de când SUA și-au normalizat relațiile cu Vietnamul reunificat. Armata americană s-a retras din Vietnamul de Sud în 1975, după ce a fost înfrântă de forțele Vietnamului de Nord, susținute de China.

În iulie 2013, președintele vietnamez Truong Tan Sang și Barack Obama au semnat un Parteneriat Comprehensiv SUA-Vietnam. Vizita lui Sang a fost primită cu proteste din partea grupurilor pentru drepturile omului și drepturile muncitorilor împotriva standardelor de lucru din Vietnam, despre care spun că nu respectă standardele internaționale și contravin practicilor americane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

ULUITOR. Patru VINDECAȚI în doar 24 de ore la Satu Mare. Mai sunt doar DOUĂ CAZURI active

Un lucru excepțional s-a petrecut în ultimele 24 de ore în județul Satu Mare. Prefectura a anunțat că în ultima zi au fost vindecați...

PSD: “Klaus Iohannis nu se poate spăla pe mâini de rezultatele guvernului său”. Acuzaţii grave la adresa Guvernului Orban

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, îi reproşează preşedintelui Klaus Iohannis că “nu se poate spăla pe mâini de rezultatele guvernului său, de...

Informarea președintelui privind Starea de Urgență. Ce măsuri sunt propuse pentru îmbunătățirea capacității de răspuns

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi Parlamentului o informare care se întinde pe 58 de pagini, privind acțiunile luate în timpul celor 2 luni...

Ambulanţierii se pregătesc de protest. Guvernul a contestat la CCR legea prin care li se acordă stimulente

Ambulanţierii sunt pregătiţi să protesteze, după ce Guvernul PNL a contestat legea prin care li se acordă stimulente în pandemie. Potrivit unui comunicat de...

Lucrurile o iau razna

Din ceea ce am fost cândva țara cu una dintre cele mai bune strategii de a ține sub control pandemia de coronavirus, atâta vreme...