More


  Tot mai PUŢINI sătmăreni PLEACĂ din judeţ. MARAMUREŞENII şi SĂLĂJENII pleacă pe CAPETE

  - Advertisement -

  migratie

  După valurile de plecări masive înregistrate în ultimele două decenii, se pare că sătmărenii s-au mai răzgândit. Nu acelaşi lucru se poate spune despre maramureşeni, sălăjeni sau bistriţeni, care continuă să ia calea Occidentului în număr mare.

  Potrivit unor statistici regionale, în ultimii doi ani se înregistrează valori pozitive ale ratei brute a migraţiei nete în judeţele Cluj (+3,1%) şi Bihor (+1,1%). În celelalte judeţe ale regiunii fiind înregistrate valori negative: Sălaj şi Maramureş (-2,0%), Bistriţa-Năsăud (-1,6%) şi Satu Mare (-0,6%).

  Potrivit rezultatelor recensământului din 2012, au fost înregistraţi peste 30.000 de sătmăreni plecaţi la muncă în străinătate, reprezentând circa 10% din populaţia totală a judeţului Satu Mare. Dintre aceştia, 17.280 sunt plecate temporar la muncă, adică sub 12 luni, în timp ce 12.750 sunt plecaţi de mai mult timp, devenind rezindenţi în ţările în care sau stabilit. Din prima categorie fac parte aproape 8.000 de sătmăreni cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, adică persoane tinere cu putere de muncă, precum şi 2.230 de copii sub 15 ani. De asemenea, 5.526 dintre aceştia au vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani.

   

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img