Culturile agricole de toamnă din judeţul Satu Mare au fost distruse aproape în totalitate de seceta din ultima perioadă.
Potrivit celor afirmate de directorul Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, 2015 este al patrulea an consecutiv de secetă, lucru nemaintâlnit în ultimii zeci de ani. Dacă media anuală de precipitaţii în judeţ a fost de circa 700 de litri pe metru pătrat, în luna august au fost înregistrate precipitaţii cuprinse între 155 şi 194 de litri pe metru pătrat, ceea ce înseamnă mult prea puţin.
Astfel, lipsa acută a precipitaţiilor din acest an a calamitat peste 225 de mii de hectare din care peste 144 de mii de hectare sunt terenuri arabile, restul păşuni şi fâneţe.
Culturile de porumb, floarea soarelui, sfecla de zahăr, viţă de vie, pomicultură, legume, dar şi păşunile şi fâneţele sunt cel mai grav afectate. În codiţiile actuale, producţia nu va fi nici măcar un sfert din cât ar fi fost realizată în condiţii normale.
Fermierii care au culturi calamitate, în special cam toţi din judeţ, sunt îndemnaţi să depună la primării informări cu privire la suprafeţele şi culturile calamitate, precum şi gradul de calamitare. Acestea vor fi centralizate de Direcţia Agricolă care le va trimite la Ministerul Agriculturii.
Prefectul Eugeniu Avram i-a îndemnat pe fermierii a căror culturi sunt calamitate de secetă să depună cât mai repede aceste solicitări pentru că există premise să fie obţinute fonduri din partea Uniunii Europene pentru despăgubiri.