More


  Fauna sălbatică, periclitată de secetă şi braconieri

  - Advertisement -

  fauna

  Directorul Direcţiei Silvice Satu Mare, Sever Şter, a precizat că fauna sălbatică este periclitată în acest moment din cauza secetei, fiind secate principalele lacuri şi bălţi. În condiţiile în care animalele sălbatice migrează către cursurile râurilor, expunându-se în spaţii deschise, ele riscă să cadă pradă braconierilor.

  Sever Şter a declarat că braconierii profită de faptul că animalele sălbatice însetate se expun în câmp deschis, în încercarea de a se adăpa din râuri. “Ne confruntăm cu problema vânatului. Noi avem şapte fonduri de vânătoare, marea majoritate sunt private, însă în această perioadă vânatul poate rămâne fără apă. În special, în zona Careiului. Vânatul migrează acum în zonele unde are apă, căci altfel moare. În această perioadă carnivorele migrează către apă, că e vulpe, lup sau şacal, dar acolo aşteaptă şi braconierul. Şi atunci trebuie să ne concentrăm pentru a putea salva ce se poate salva. Dar sunt lipsuri mari de apă, iar situaţia este grea”, a spus Sever Şter.

  Directorul Direcţiei Silvice susţine că încă nu se poate cunoaşte dimensiunea fenomenului. Singura soluţie o reprezintă ridicarea eventualelor cadavre de animale şi expertizarea lor. “Noi nu avem controlul acestui fenomen, nu ştim cât vânat moare, doar dacă animalele moarte sunt ridicate de către Direcţia Sanitar-Veterinară. O evidenţă completă o vom avea doar la evaluare”, a spus Sever Şter.

  Nu doar fauna sălbatică este în pericol, ci şi flora. Şi în acest caz consecinţele se vor vedea doar la începutul anului viitor. “Avem uscări la arborii maturi, în special pe versanţii sudici, la speciile precum pinul, molidul, carpenul şi fagul. Consecinţele acestui an secetos se vor vedea abia în primăvara anului viitor, atunci când nu o să înfrunzească foarte mult”, a spus Sever Şter.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img