More


  Apele din zonele umede, evaluate de specialiști

  =

  apm

  Cu ocazia “Zilei Mondiale a Zonelor Umede”, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Satu Mare a demarat proiectul “Evaluarea calităţii fizico-chimice a apelor din zonele umede identificate la nivelul judeţului Satu Mare”, realizat în parteneriat cu Apaserv, Universitatea de Vest “Vasile Goldiș”, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) și implementat de o echipă de voluntari. Echipa este coordonată de Paul Atyim, lector universitar al Universității de Vest “Vasile Goldiș”, filiala Satu Mare.

  Activitățile din cadrul proiectului vizează: inventarierea zonelor umede din judeţul Satu Mare; evaluarea calităţii fizico-chimice a apelor prin prelevări de probe de apă din fiecare zonă umedă identificată şi efectuări de analize “in situ” respectiv la un laborator acreditat şi interpretarea rezultatelor; identificarea habitatelor de păsări specifice zonelor umede prin observări ornitologice cu sprijinul specialistului pe biodiversitate din cadrul APM Satu Mare; realizarea hărţii zonelor umede identificate în cadrul proiectului. Rezultatele proiectului vor constitui premizele proiectului de reabilitare a mlaştinii Ecedea și declararea în perspectivă a acesteia ca rezervație naturală.

  În perioada 10-11 august s-a derulat etapa a II-a de observații privind biodiversitatea și s-au făcut prelevări de probe de apă care vor fi analizate din punct de vedere a calității fizico-chimice din următoarele zone umede din județul Satu Mare: Lacul Călinești-Oaș, heleșteele de la Bercu, Adrian, Moftinu Mic și Balastiera Apa.

  Cele mai mari efective de păsări sălbatice (egreta mare, egreta mică, stârc cenușiu, corcodel mare, rața mare, erete de stuf, etc.), în ordine descrescătoare, s-au înregistrat la heleșteele de la Moftinu Mic, Bercu și Adrian, respectiv la lacul Călinești-Oaș.
  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img