Imigranţii, Europa şi RomâniaExodul imigranţilor care străbat Grecia, Macedonia, Serbia şi Ungaria, pentru a ajunge mai ales în Germania, pare de neoprit. Europa trece poate prin cea mai mare criză din ultimele decenii. Mai multe mii de imigranţi, proveniţi din Africa şi Orientul Mijlociu, intră în fiecare zi pe bătrânul continent, fugind de război şi sărăcie.

Se impune subliniat faptul că statele europene, în special cele din vechiul lagăr comunist, nu se arată prea tolerante cu refugiaţii. Unele dintre ele sunt deja în stare de alertă , au trimis armată şi blindate la graniţă şi cer măsuri radicale. Guvernul de la Budapesta, cum se ştie, a construit un gard de sârmă ghimpată la graniţa cu Serbia şi ia în calcul folosirea armatei pentru securizarea frontierei. La aceeaşi măsură vrea să recurgă şi Cehia. Guvernul Slovaciei a transmis că va accepta doar creştini atunci când va primi refugiaţi sirieni, în conformitate cu mecanismul UE de distribuire a emigranţilor. Nici est-germanii nu sunt prea înduioşaţi de drama refugiaţilor. În landul Saxonia şi la Berlin au avut loc proteste şi atacuri asupra unor centre de azilanţi.

Românii sunt văzuţi ca un popor tolerant şi primitor.

Cu toate astea, imigranţii nu au prea multe motive să profite de acest lucru. Nivelul economic scăzut din România, barierele legate de limba română, poziţionarea geografică şi lipsa unui ajutor real sunt doar câteva dintre motivele pentru care imigranţii nu se înghesuie în ţara noastră.

Doar 600 de imigranţi au ajuns de la începutul anului în România, dar autorităţile nu pot sta cu mâinile în sân, mizând doar pe şansa sau ajutorul divin care să ne apere ţara de valurile de refugiaţi. Mai cu seamă că, în urma unei înţelegeri care se pregăteşte la Bruxelles, o parte din cei 320.000 de imigranţi care au intrat în 2015 în Uniunea Europeană ar urma să fie direcţionaţi către toate statele membre.

Oficialii din Ministerul Afacerilor Interne au precizat că România nu se află în pericol de a fi „invadată” de imigranţi. Sirienii, afganii sau alţi cetăţeni din ţările asiatice îşi doresc să ajungă în Spaţiul Schengen, motiv pentru care prima ţară preferată este Ungaria. Pe de altă parte, însă, se impune ca şi România să fie pregătită ca, la nevoie, să poată lua măsurile care se impun în vederea primirii şi găzduirii refugiaţilor.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts