More


  Locuitorii din Păuleşti AMENINŢĂ cu REVOLTA. Aceştia îi acuză pe ROMI că le FURĂ recoltele

  =

  paulesti

  Comuna Păuleşti sunt duşi la sapă de lemn de către hoţii din zonă. După ce eforturile primarului Nagy Iosif au fost sortite eşecului, deşi au fost păzite culturile, fiind montate chiar şi camera video, sătenii au cerut ajutorul prefectului Eugeniu Avram. Fermierii mai susţin că hoţii sunt deosebit de violenţi, zeci de infractori fugărind localnicii cu bâte în momentul în care sunt prinşi în flagrant. Prefectul Avram a solicitat edililor locali şi poliţiştilor să aibă o discuţie cu liderii comunităţii rome, în caz contrar urmând ca zona să fie pacificată de către effective de jandarmi.

  Reprezentantul fermierilor din comuna Păuleşti, Zsolt Creţu, a descris situaţia ingrată în care se află fermierii din zonă. „Sunt fermier din Păuleşti, dar mai mult în localitatea aparţinătoare Hrib şi avem probleme cu culturile din câmp, care sunt cosite în fiecare zi, de noaptea până dimineaţa de către persoane – cetăţeni de etnie romă – şi nu avem cum să le dăm de urmă. Noi suntem fermieri, muncim mult, nu avem cum să mergem dimineaţa, ziua sau seara să îi urmărim pe hoţi. Pe un hoţ l-am prins în flagrant, dar cam atât. Nu mai ştim ce să facem. Hoţul prins în flagrant este chiar fiul şefului comunităţii rome din Hrib, care este plătit de Primăria Păuleşti”, s-a plâns Zsolt Creţu. Primarul Nagy Iosif a spus că dacă se confirmă aceste acuzaţii, liderul romilor va fi concediat.
  Mai mult, Zsolt Creţu a mai spus că hoţii sunt extrem de violenţi. „Când am mers să vedem ce se întâmplă pe câmp, ne-am trezit cu 25 de persoane cu bâte în mână ca să ne alunge de acolo. Nu am putut face altceva decât să o luăm la fugă”, s-a mai plâns fermierul.

  Primarul comunei Păuleşti, Nagy Iosif, susţine că există un număr de 1.128 de persoane de etnie romă pe raza localităţii, din care 450 de persoane sunt asistate social. Cele mai mari probleme se înregistrează în satul aparţinător Hrib, acolo unde peste jumătate din localnici sunt de etnie romă, majoritatea fiind fără nicio sursă de venit. „Problemele cele mai masive se întâmplă în satul Hrib. Aici cam 60% din cetăţeni sunt de etnie romă, adică 438 de persoane. Persoanele respective deţin un numnăr de 17 cabaline. Întradevăr există probleme foarte mari. Aceste persoane sunt foarte obraznice, foarte puternice, se coalizează. Sunt mulţi, nu au terenuri şi se ating de proprietăţile cetăţenilor”, a spus edilul şef.

  Primarul Nagy Iosif mai spune că s-au luat toate măsurile posibile, dar fenomenul nu poate fi stăpânit. S-au montat camere de supraveghere – majoritatea fiind distruse, s-au făcut patrule mixte, s-a interzis accesul în câmp, dar hoţii au reuşit mereu să dejoace planurile administraţiei locale. „Noi, Primăria, dispunem de un număr de cinci poliţişti locali, din care doi se ocupă de zona Hrib. La sesizarea fermierilor am încercat să le acord ajutor. Ne-am înţeles să facem pază comună a bunurilor, împreună cu poliţiştii locali. Altfel, nu vom putea rezista. Noi, ca Primărie şi Consiliu Local nu putem face mai mult. Arme cu gloanţe nu le pot da poliţiştilor locali, iar percheziţii nu mă lasă legea să fac la casele hoţilor.

  Fermierii recunosc că se tem să depună plângere de teama repercusiunilor. Chiar dacă ştiu cine, cât şi de unde a furat, nimeni nu vorbeşte. Motiv din care anul acsta s-au înregistrat doar trei infracţiuni de furt. „Noi am înregistrat trei infracţiuni, una prin prinderea hoţilor în flagrant şi două la sesizarea cetăţenilor. În 2014 am avut o situaţie şi mai grea, dar am încercat să o rezolvăm şi să o soluţionăm”, a spus şeful Postului de poliţie Valea Vinului, comisarul şef Vasile Chiricheş.

  Prefectul Eugeniu Avram le-a cerut edililor locali şi forţelor de ordine să încerce calea dialogului cu liderii comunităţilor de romi, în caz contrar urmând să se facă ordine cu ajutorul efectivelor Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. „Faceţi o discuţie cu liderii romilor din zonă. Chemaţii la dumneavoastră, spuneţi-le că solicitarea vine din partea mea. Dacă au greutăţi să îmi spună. Dar nu se poate să ne batem joc de munca altora. Încercăm să îi stăpânim. Se poate da, în situaţie de urgenţă, o hotărâre de consiliul local prin care lumea să nu intre, de exemplu, după ora 21.00 în câmp timp de două-trei luni de zile, până la recoltare. Ca să aibă şi poliţia locală o bază legală, să poată acţiona conform legii”, a spus Eugeniu Avram.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img