Mulţi şoferi vor rămâne fără permis de conducere odată cu aplicarea unei directive europene care va trebui implementată şi în România până la sfârşitul acestui an. Potrivit directivei, eliberarea permiselor de conducere în cazul celor care au trecut cu bine examenele la şcolile de şoferi sau reînnoirea în cazul conducătorilor auto nu se va mai putea face fără obţinerea unui aviz autorizat care să ateste dacă suferă, sau nu, de apnee moderată sau severă în somn, de tip obstructiv.
Cei bănuiţi că suferă de apnee moderată sau severă în somn, de tip obstructiv, vor fi supuşi unei consultaţii medicale, pentru obținerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere.
Prevederea este conţinută în Directiva CE 2014/85/UE din 1 iulie 2014 care modifică Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului Europei privind permisele de conducere. Cei care suferă de apnee moderată sau severă în somn, de tip obstructiv, vor putea obţine permise de conducere sau să şi le reînnoiască numai dacă dovedesc că urmează un tratament adecvat și prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența, fapt confirmat de un aviz medical.
Concret, în Directiva CE 2014/85/UE pe care şi România e obligată să o implementeze până la 31 decembrie 2015, candidații sau conducătorii auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv și care urmează un tratament trebuie să facă obiectul unei examinări medicale periodice, la intervale care nu depășesc trei ani pentru conducătorii auto din grupa 1, și un an pentru conducătorii auto din grupa 2, pentru a stabili măsura în care respectă tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul și menținerea unei vigilențe adecvate.
De remarcat, că sindromul de apnee moderată în somn, de tip obstructiv, este caracterizat de existenţa a 15 – 29 episoade de apnee şi hipopnee pe oră (indice apnee-hipopnee), în timp ce sindromul de apnee severă în somn de tip obstructiv se referă la existenţa a cel puţin 30 de episoade de acest fel într-o oră, ambele cazuri conducând apoi la somnolențîn timpul zilei.
Potrivit statisticilor, somnolenţa cauzată de apneea în somn a fost asociată la şoferii profesionişti, în 31-41% dintre cazuri, cu accidente rutiere majore.
Ioan Raţiu