More


  Prima versiune a noii Legi a Educaţiei

  - Advertisement -

  Mai marii de la Educaţie au încheiat primele dezbateri cu principalii actori din sistem – reprezentanţi ai profesorilor, elevilor, părinţilor şi experţilor din domeniu – pe tema noii Legi a Educaţiei. Ele vor fi reluate în septembrie.

  Până în acest moment, în contextul dezbaterilor, s-a propus învăţământ obligatoriu de la grădiniţă şi până la sfârşitul clasei a XII-a; introducerea unei note minime de admitere la liceu (nota 5) ; un an de învăţământ preprofesional pentru elevii care nu reuşesc să ia această notă ; eliminarea tradiţiei de avizare a manualelor auxiliare de către Ministerul Educaţiei. Draftul de lege mai arată o atenţie deosebită acordată învăţământului special şi învăţământului profesional, care poate fi finalizat până la vârsta de 24 de ani, nu doar până la 18, cât prevede actuala lege.

  Acestea sunt principalele propuneri despre care se spune că ar modifica substanţial Legea Educaţiei. Dar, deşi 80% dintre participanţi declară că sunt de acord cu ele, a fost exprimată şi opinia că acestea nu vor duce la soluţii pentru problemele esenţiale care blochează de mai multă vreme învăţământul românesc.

  La fel, apoi, formula învăţământului preprofesional ridică un şir de semne de întrebare. De ce nu este profesional pur şi simplu? De ce după absolvirea acestui an, cei interesaţi nu ar putea să se înscrie şi la liceu dacă doresc şi pot? Dacă această propunere este validată sporeşte riscul abandonului şcolar. Şi în acelaşi timp îi afectează în mod deosebit pe elevii din mediul rural în condiţiile în care, în prezent, doar 25% dintre ei optează pentru liceu.

  Totuşi, o măsură excelentă este generalizarea propusă a învăţământului preşcolar (cel puţin pentru copiii de 4-6 ani) până în 2020. De asemenea, este de remarcat intenţia de prelungire a vârstei până la care un elev poate absolvi un program de formare profesională – de la 18 la 24 de ani. Este cât se poate de limpede că orice măsură care are ca scop menţinerea elevilor în şcoală cât mai mult timp, precum şi lărgirea opţiunilor educaţionale pentru toate categoriile, este o măsură benefică şi în acord cu recomandările europene.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img