SĂTMĂRENII vor bea mai puţin VIN şi PĂLINCĂ. Aşa a vrut NATURAvin1

Din cauza intemperiilor, sătmărenii vor fi nevoiţi să bea mai puţin vin şi pălincă. Natura a calamitat în două rânduri culturile de viţă de vie din acest an, peste o mie de hectare fiind grav afectate de intemperii. Nici pomii fructiferi nu au scăpat de calamitate, producţia de poame este slabă, astfel că nici pălincă prea multă nu se va face în acest an în judeţ.

vin2

Căderile masive de grindină au afectat grav podgoriile din partea de sunt a judeţului Satu Mare, circa 600-700 de hectare.

Au urmat trei luni de secetă pedologică, tocmai în perioada în care strugurele avea nevoie de o mare cantitate de apă pentru a se dezvolta.

Potrivit datelor prezentate de directorul Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, peste o mie de hectare din cele 1.200 existente în judeţ au fost calamitate de secetă.

Producţia de struguri nu va depăşi decât în foarte rare cazuri 3,5 de tone la hectar, faţă de 7 tone realizate anul precedent, iar din cauza secetei şi această producţie va fi de slabă calitate.

vin3

Cu aceleaşi probleme se confruntă şi producătorii de pălincă sătmăreni. Grindina, şi mai apoi seceta, au calamitat circa 6.000 de hectare de livezi, potrivit unui raport făcut public de Direcţia Agricolă.

Perele, care s-au copt mai devreme, sunt singurele producţii care au scăpat cu bine de secetă şi grindină. La nivelul judeţului Satu Mare, producţiile de prune şi mere, principala materie primă pentru pălincă, sunt ca şi inexistente.

vin4

Cum atât vinul cât şi pălinca de bună calitate va fi greu de găsit în acest an, producătorii şi comercianţii vor apela la rezervele rămase de anul trecut. Asta va duce, în mod automat, şi o creştere semnificativă a acestora. Unii spun că preţurile vor creşte chiar şi cu 50%.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts