More


  Seceta a compromis peste 80.000 ha de culturi

  =

  seceta

  Potrivit prognozelor Direcţiei Agricole Satu Mare, circa 80.000 de hectare de porumb, sfeclă de zahăr, floarea soarelui şi soia au fost compromise de seceta din ultima perioadă. Numai la nivelul comunei Andrid au fost compromise culturi însumând peste 1.500 de hectare, iar la Carei alte 900 de hectare. Prefectura Satu Mare încearcă să cumuleze suprafeţele compromise de secetă cu cele compromise de grindină în primăvară pentru a obţine statutul de zonă calamitată. În cazul în care se va reuşi acest lucru fermierii vor fi îndreptăţiţi să beneficieze de despăgubiri financiare.

  Fermierii trebuie să se adreseze primăriilor
  Fermierii ale căror culturi au fost compromise de secetă trebuie să se adreseze primăriilor. La rândul lor, administraţiile locale trebuie să notifice Instituţia Prefectului şi Direcţia Judeţeană Agricolă referitor la culturile compromise definitiv. Potrivit prefectului Eugeniu Avram, până ieri la amiază, instituţia pe care o conduce primise adrese din partea primăriilor Carei, Andrid, Sanislău şi Pir. “O comisie mixtă, formată prin ordin al prefectului, va evalua în teren pagubele reclamate de fermieri. Pentru a putea beneficia de eventuale despăgubiri, îndemnăm fermierii să se adreseze cât mai repede primăriilor de pe raza cărora se află culturile compromise de secetă. Abia după ce primim notificări din partea primăriilor putem trece la evaluarea pagubelor”, ne-a declarat prefectul Avram.

  Cumul de suprafeţe pentru zonă calamitată
  Potrivit prognozei Direcţiei Judeţene Agricole, seceta va compromite culturi agricole în suprafaţă totală de 80.000 de hectare. “Aceste 80.000 de hectare compromise de secetă le vom adăuga la cele aproximativ 30.000 de hectare afectate în primăvară de grindină. Prin această cumulare, sperăm să putem declara judeţul Satu Mare drept zonă calamitată”, a declarat prefectul Eugeniu Avram. În cazul în care se va obţine statutul de zonă calamitată, fermierii sătmăreni vor putea să beneficieze de despăgubiri pentru recoltele compromise. Fermierii ar putea obţine despăgubiri prin intermediul Fondului European de Solidaritate.

  Seceta a făcut prăpăd la Andrid şi Carei
  Primele evaluări ale membrilor comisiei scot la iveală proporţiile dezastrului. Numai la nivelul comunei Andrid au fost inventariate 1.524 hectare de culturi compromise de secetă, iar la nivelul municipiului Carei alte 900 de hectare, ne-a declarat directorul Direcţiei Judeţene Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean. Comisia întocmită prin ordinul prefectului Eugeniu Avram este formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai Direcţiei Agricole, ai APIA, ai Ministerului Finanţelor şi ai primăriilor pe raza cărora se efectuează evaluarea pagubelor produse de secetă. Cele mai afectate de secetă sunt culturile de porumb, sfeclă de zahăr, floarea soarelui şi soia, a adăugat directorul Ioan Cioltean.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img