More


  Solidaritatea, între moft și coerciție

  - Advertisement -

  Țara Oașului, în special Negrești-Oașul, capitala tradițională, se confruntă cu o criză de apă potabilă. Primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, alături de alți specialiști susțin că este cea mai mare criză înregistrată în istoria modernă a orașului. Mai exact, din 1960 încoace nu a fost o asemenea penurie de apă. Motivele sunt multiple. De la seceta accentuată și până la lipsa de solidaritate a unor personaje, relativ înstărite din zonă. O spune Aurelia Fedorca în mod deschis.

  Concret, oraşul Negrești-Oaș se alimentează cu apă potabilă din trei râuri. Deci, din apă de suprafață. Spre deosebire de restul localităților din județ, care au apelat la surse de apă de adâncime, care este extrasă de la adâncimi de peste o sută de metri pentru a respecta toate criteriile de siguranță pentru consumul public. Cum debitele celor trei cursuri de apă din zona Negrești-Oaș au înregistrat o diminuare accentuată, s-a impus o raționalizare a consumului. Și aici încep problemele.

  Unii posesori de piscine, grădini luxuriante sau păstrăvării, după cum spune chiar Aurelia Fedorca, nu s-au sinchisit să răspundă apelurilor lansate de autoritățile locale și județene, și au continuat să își umple piscinele, să îşi irige grădinile și să schimbe apa la pești.

  În tot acest timp, semenii lor din Negrești-Oaș au rămas fără apă. Pentru că din cauza unor mofturi, se pierd zilnic sute de metri cubi de apă, vitală în această perioadă.

  Edilii negreșteni, dar și autoritățile județene, au făcut apel la înțelegerea acestor baroni posesori de piscine, dar s-au ales cu amenințări. Negreștenii se întreabă, pe bună dreptate, unde a dispărut solidaritatea în aceste vremuri tulburi, de grea încercare pentru Țara Oașului. Oare este atât de mare falia dintre cei bogați și restul semenilor lor?! Oare este mai important să umpli o piscină în care să te scalzi jumătate de oră sau este mai important ca acea cantitate să revină unor sute de familii?! Oare este mai importantă sănătatea florilor sau a arborilor ornamentali sau sănătatea semenilor?! Oare este mai importantă sănătatea păstrăvilor sau bunăstarea copiilor și bătrânilor?!

  Este trist că în aceste vremuri de grea încercare se reliefează astfel de discrepanțe între negreșteni! Cu toate că autoritățile încearcă să salveze situația, nu o vor putea face fără solidaritate! Poate că, de ce nu, situația se va îmbunătăți, iar solidaritatea va reînvia pe aceste meleaguri!  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img