More  Firma de catering, vinovată de toxiinfecţia alimentară

  - Advertisement -

  laborator

  Rezultatele analizelor de laborator efectuate la Laboratorul de microbiologie al Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare a confirmat faptul că toxiinfecţia alimentară de la finele săptămânii trecute de la Şcoala Gimnazială “Constantin Brâncoveanu” a fost produsă de un stafilococ coagulazo pozitiv. Stafilococul se afla în macaroanele cu brânză date elevilor de firma de catering.

  În urma evenimentului neplăcut din data de 17 septembrie, când 11 elevi şi învăţătoarea lor au ajuns la Urgenţe prezentând stări de vomă şi greaţă după ce au consumat o mâncare adusă de o firmă de catering, reprezentanţii DSP şi DSVSA au demarat o anchetă la unitatea de catering de unde au prelevat probe de aliment.
  La laboratorul de microbiologie al DSP s-au făcut proceduri de însămânţare a prelevatelor din probele de aliment recoltate precum şi din patru probe biologice recoltate de la copiii investigaţi ( trei probe lichid de vărsătură şi o probă de materii fecale). Investigaţiile efectuate de Laboratorul de microbiologie al DSP Satu Mare au evidenţiat faptul că în cazul a două probe biologice (lichid de vărsătură) au fost contaminate cu stafilococ coagulazo pozitiv. De asemenea, proba de aliment (macaroane cu brânză) a fost contaminată cu stafilococ coagulazo pozitiv. Demn de remarcat este şi faptul că celelalte probe biologice recoltate de la pacienţi nu au prezentat încărcătura microbiană patogenă şi nici cele ale angajaţilor firmei de catering.

  Prin corelarea rezultatelor de laborator s-a putut confirma, prin antibiotipare, o identitate între caracteristicile de patogenitate ale stafilococului izolat din lichidul de vărsătură şi cel din alimentul consumat. Cu alte cuvinte, toxiinfecţia alimentară a fost cauzată de mâncarea distribuită de firma de catering.

  Unitatea de catering se află în procedură de igienizare şi prelucrare sanitară a spaţiilor de lucru. Totodată, s-a dispus suspendarea activităţii firmei căreia i s-a aplicat şi o amendă de 10.000 de lei.

  În prezent, toţi consumatorii sunt sănătoşi şi fără semne sau simptome de îmbolnăvire, iar DSP a închis focarul de toxiinfecţie alimentară.

  laborator2

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts