More


  Obama și Putin s-au întâlnit, dar divergențele dintre SUA și Rusia pe tema Siriei au rămas aceleași

  - Advertisement -

  2

  Președinții SUA și Rusiei, Barack Obama, respectiv Vladimir Putin au avut o întrevedere luni seara la sediul ONU, în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite, în încercarea de a găsi o soluție la haosul din Siria, dar fără să înregistreze progrese, în special în ceea ce privește rolul liderului sirian Bashar al-Assad în procesul de tranziție politică din această țară, comentează marți France Presse.

  În finalul convorbirii, care a durat aproximativ 90 de minute și care a început cu o strângere glacială de mână, Putin a invocat în fața presei o întâlnire ‘constructivă, surprinzător de deschisă’ cu omologul său american, și a vorbit despre o posibilă cooperare. Cu toate acestea, liderul rus a subliniat diferende reale dintre SUA și Rusia cu privire la modul de a pune capăt războiului care a făcut deja peste 240.000 de morți în Siria.

  Putin nu a exclus atacuri aeriene ruse în Siria, dar a exclus categoric un angajament rusesc cu trupe combatante la sol în lupta împotriva jihadiștilor ultraradicali ai grupării Statul Islamic (SI), subliniind dorința sa ‘de a asista în continuare armata siriană’.

  Dovadă a tensiunilor care persistă cu Occidentul, liderul de la Kremlin nu a rezistat tentației să arunce niște săgeți la adresa lui Barack Obama și Francois Hollande: ‘Am cel mai mare respect pentru omologii mei american și francez, dar ei nu sunt cetățeni sirieni și, prin urmare, nu ar trebui să se implice în alegerea conducătorilor unei alte țări’.

  Această primă întâlnire oficială între Obama și Putin în mai bine de doi ani a fost consacrată deopotrivă Siriei și crizei din estul Ucrainei.

  Reiterând cuvintele președintelui rus, un oficial american a descris ‘voința comună’ de a găsi răspunsuri la războiul din Siria, care a provocat o criză a imigrației fără precedent în Europa. Dar a constatat un dezacord real asupra rezultatului unui eventual proces de tranziție politică în Siria. Cei doi lideri, potrivit acestuia, au subliniat necesitatea comunicării la nivel militar pentru a evita eventuale conflicte între cele două părți în regiune.

  Cu câteva ore mai devreme, Obama și Putin și-au expus dezacordurile de la tribuna ONU, acuzându-se reciproc de a fi contribuit la tensiunile în regiune. Într-un discurs centrat pe forța diplomației, dând ca exemple în acest sens Iranul și Cuba, Barack Obama a indicat clar că se impune pregătirea întoarcerii paginii cu Al-Assad. ‘După atâta vărsare de sânge și măcel, nu poate exista o întoarcere la statu quo-ul de dinainte de război’, a spus liderul de la Casa Albă.

  Într-o referire clară la Moscova, el a denunțat logica de a susține un ‘tiran’ care ‘masacrează copii nevinovați’, sub pretextul că alternativa ar fi ‘mai rea’.

  Pentru Putin, dimpotrivă, liderul sirian reprezintă guvernul legitim de la Damasc, cu care a refuza cooperarea ar însemna o ‘eroare enormă’. Președintele Rusiei a făcut apel de la tribuna ONU la crearea unei ‘coaliții largi antiteroriste’ împotriva jihadiștilor din Statul Islamic, asemănătoare ‘celei împotriva lui Hitler’ din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

  ‘Trebuie să recunoaștem că nimeni altcineva în afara forțelor armate ale președintelui (sirian) nu luptă în mod real împotriva Statului Islamic’, a susținut liderul de la Kremlin, care a revenit la Adunarea Generală a ONU după o absență de zece ani.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img