More  Proiect de lege pentru stimularea natalității, depus la Parlament

  - Advertisement -

  1

  Deputatul social-democrat Tamara Ciofu a depus marți la Parlament o inițiativă legislativă pentru stimularea natalității, care oferă posibilitatea unităților administrativ-teritoriale să acorde părinților o indemnizație lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani, pe lângă cea asigurată din bugetul de stat.

  Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, proiectul de lege are în vedere și asigurarea unei sume de bani pentru sprijinirea întemeierii unei familii, pentru tinerii căsătoriți.

  “În calitate de medic pediatru, consider că natalitatea trebuie stimulată prin susținerea familiilor care doresc să aibă copii direct de către autoritățile locale prin asigurarea unui sprijin material. Această lege are rolul de a suplimenta indemnizația lunară susținută de Guvern pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani de fiecare unitate administrativ-teritorială, în funcție de bugetul local”, explică Tamara Ciofu în comunicatul citat.

  Potrivit inițiativei legislative, primăriile care au înregistrat un spor natural negativ în cursul ultimilor trei ani calendaristici pot acorda pentru anul următor, prin intermediul serviciilor de asistență socială și în limitele bugetelor locale, indemnizații pentru a promova dezvoltarea familiei.

  Condițiile și documentele necesare pentru acordarea indemnizației vor fi stabilite la nivelul unităților administrativ-teritoriale prin hotărârea consiliului local.

  “Acest proiect de lege l-am realizat în urma consultării cu peste 40 de primari din județul Botoșani pe care îl reprezint în Parlament, dar și cu Asociația Comunelor din România, care a redactat un memorandum de susținere și promovare a inițiativei legislative. Vicepreședintele ACOR Botoșani, Lucian Trufin, a fost cel care a inițiat demersurile pentru promovarea și susținerea acestui proiect. Sumele necesare acordării indemnizațiilor vor fi alocate anual în bugetul local, în funcție de realizarea veniturilor, cu condiția ca unitățile administrativ-teritoriale să nu înregistreze arierate și să nu se afle în stare declarată de insolvență”, afirmă Tamara Ciofu, vicepreședinte al Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaților.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts