Donald Trump: Ar fi fost mai bine dacă Saddam Hussein și Muammar Gaddafi ar fi rămas la putere2

Donald Trump, favoritul alegerilor primare din Partidul Republican pentru prezidențialele din 2016 în SUA, a declarat că ar fi fost mai bine dacă foștii dictatori irakian Saddam Hussein și libian Muammar Gaddafi ar fi rămas la putere, miliardarul american răspunzând unei întrebări ce i-a fost adresată în interviul acordat, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru CNN, și citat duminică de publicația franceză Le Point.

‘Fără nicio îndoială! Uitați-vă la Libia! Uitați-vă la Irak! Înainte nu existau teroriști în Irak. El (Saddam Hussein) i-ar fi eliminat imediat. În prezent, Irakul a devenit o universitate de excelență a terorismului’, a spus Trump, în sprijinul afirmațiilor sale. ‘La drept vorbind, nu mai există acum niciun Irak și nicio Libie. Aceste state au fost spulberate. Nu mai există niciun control. Nimeni nu știe ce se întâmplă’ acolo, a afirmat Trump, într-o nouă declarație de natură să suscite o controversă aprinsă, mai ales că intervenția SUA în Irak a avut loc sub președinția republicanului George W. Bush.

Donald Trump mai consideră că America se confruntă cu o revenire la ‘epoca medievală’, pe fondul violențelor din Orientul Mijlociu de o brutalitate fără precedent ‘de mii de ani’. ‘Oamenii sunt decapitați, oamenii sunt înecați în cuști’, a insistat el. ‘De aceea vreau să consolidez armata noastră. Avem nevoie astăzi de aceasta mai mult ca oricând în trecut’, a subliniat el.

Potrivit propriilor sale cuvinte, ‘doctrina Trump este simplă, aceasta este forța!’

‘Libia este un dezastru. Irakul este un dezastru. Siria este un dezastru. De asemenea, întregul Orient Mijlociu. Acesta a explodat complet sub Hillary Clinton și sub Obama’, a inventariat el crizele din Orientul Mijlociu, într-o critică directă la adresa politicii externe a administrației Barack Obama și a candidatei democrate, care a fost secretar de stat între 2009 și 2013, potrivit Le Point.

Saddam Hussein a fost înlăturat de la conducerea Irakului în 2003, iar colonelul libian Muammar Gaddafi — în 2011, în urma unor intervenții militare desfășurate sau sprijinite de SUA, amintește ziarul francez.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts