Primarii din judeţul Satu Mare au primit, ieri, o veste deosebită din partea ministrului Dezvoltării, Sevil Shhaideh, şi a ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici. Guvernul României a alocat suma de 651 milioane de lei judeţului Satu Mare, banii urmând a fi folosiţi pentru încheierea proiectelor aflate în derulare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Ca valoare a sumelor alocate, judeţul Satu Mare se află pe locul doi pe ţară.
Judeţul Satu Mare contează pentru Guvernul Ponta
La întâlnirea de ieri cu primarii, desfăşurată în sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean, au fost prezenţi, pe lângă ministrul Dezvoltării şi ministrul Finanţelor, ministrul Sportului, Gabriela Szabo, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, preşedintele Comisiei Buget-Finanţe din cadrul Camerei Deputaţilor, Viorel Ştefan, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, subprefectul Alfatter Tamas, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, primari şi reprezentanţii primăriilor din judeţ.
În deschiderea întâlnirii, Adrian Ştef a arătat că prin prezenţa miniştrilor la Satu Mare dovedeşte faptul că judeţul nostru contează pentru Guvernul Ponta. De asemenea, a mulţumit ministrului Dezvoltării şi ministrului de Finanţe pentru sumele alocate în cadrul celor 92 de proiecte derulate prin PNDL în judeţul Satu Mare, din care 12 derulate chiar de Consiliul Judeţean.
Fonduri pentru finalizarea proiectelor
Ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a continuat ideea începută de Adrian Ştef, afirmând că Guvernul României şi-a asumat finalizarea tuturor şantierelor deschise în urma implementărilor proiectelor prin PNDL. Astfel, judeţului Satu Mare i-a fost alocată, în urma ultimei rectificări bugetare, suma de 651 milioane de lei, fonduri care vor fi folosite pentru finalizarea acestor proiecte. „Timp de şapte ani, judeţul Satu Mare a primit, din fonduri europene, suma de 68 milioane de euro, iar acum sunt alocaţi peste 650 milioane de lei. Aceşti bani îi primesc cei care se mişcă rapid cu lucrările şi cu facturile. Cei care nu au lucrări nu vor primi bani. În cel mult patru ani aceste proiecte trebuie finalizate”, a precizat Sevil Shhaideh.
Primarii care au în derulare proiecte prin PNDL vor trebui să semneze acte adiţionale pentru valoarea rămasă din contract, iar imediat pot trimite facturile la Ministerul Dezvoltării pentru achitarea acestora.
Ministrul Dezvoltării a mai arătat că au fost alocate sume pentru echilibrarea bugetelor locale (plata salariilor profesorilor, pentru plata salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap), precum şi pentru alte cheltuieli.
Bani doar pentru cei care lucrează
Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a arătat că, de acum înainte, fondurile vor fi alocate pentru cei care lucrează. „Trebuie să finalizăm investiţiile şi să închidem şantierele, peste 450 la nivel naţional, unele deschise chiar din 2008. Este o alocare financiară substanţială şi dorinţa mea este să cheltuim aceşti bani cât mai repede. Filosofia Ministerului de Finanţe s-a schimbat. Nu mai dăm bani oricui, ci doar celor lucrează. Lucraţi şi veniţi cu facturile la Ministerul Dezvoltării. Primul venit, primul servit”, a mai spus Teodorovici.
Ministrul de Finanţe a mai arătat că se urmăreşte stimularea primăriilor să lucreze pe piaţă exact ca şi companiile, pentru a câştiga bani, astfel le va fi foarte greu să întreţină investiţiile derulate în prezent.
Făcând referire la ultima rectificare bugetară, Teodorovici a arătat că s-a încercat acoperirea datoriilor, printre care şi cele 8,3 milioane de lei ale Spitalului Judeţean Satu Mare.
Guvern competent
Tot cu această ocazie, preşedintele Comisiei Buget Finanţe din cadrul Camerei Deputaţilor, Viorel Ştefan, a arătat că actualul guvern este cel mai competent dintre cele care le-a avut România până în prezent, iar meritul Parlamentului este că-l susţine. „În acest Guvern fiecare om este pus la locul potrivit. Nimeni nu poate face minuni, însă noi încercăm să identificăm formula optimă care să garanteze succesul. Ţara este condusă de un guvern competent, iar Parlamentul susţine acest guvern”, a mai spus Viorel Ştefan.
Demnitarul a mai arătat că sumele alocate pentru finalizarea investiţiilor s-a făcut în funcţie de nevoi, nu după alte criterii, şi că vor mai fi alocate fonduri pentru proiecte noi.
Propuneri ale primarilor
În continuarea întâlnirii de ieri, primarii şi reprezentanţii primăriilor din judeţ au făcut miniştrilor prezenţi o serie de propuneri. Astfel, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Satu Mare, Iosif Drimuş, a spus că timpul alocat depunerilor formularelor de impozit până la 31 martie este prea scurt şi a propus prelungirea acestui termen. Ministrul Teodorovici a declarat că aşteaptă o propunere de act normativ în acest sens.
Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, s-a plâns de faptul că nu poate accesa fonduri suficiente pentru a reabilita străzile distruse în urma implementării proiectului de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare. Ministrul Dezvoltării i-a răspuns că, pentru a trage fonduri mai substanţiale în acest sens, trebuie să acceseze şi alte proiecte de finanţare.
Mai mulţi primari, printre care Otto Marchiş, de la Petreşti, sau Dumitru Pop, de la Odoreu, au propus ca pentru neplata amenzilor şi transformarea acestora în zile de muncă în folosul comunităţii, să mai fie introduse şi zile de arest pentru că altfel cei amendaţi nici nu le achită, nici nu muncesc. De asemenea, primarul Dumitru Pop a solicitat eliminarea plafonului de număr de angajaţi astfel încât primăriile să poată angaja personal în funcţie de necesităţi şi buget. Ministrul Dezvoltării a răspuns că deocamdată a fost eliminat plafonul sumelor pentru creşterea salariilor cu 12% pentru angajaţii primăriilor, dar, cel puţin deocamdată, solicitarea primarului din odoreu nu poate fi aplicată.