Declarația directorului Departamentului de neproliferare și controlul armamentelor din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, Mihail Ulianov, nu aduce elemente de noutate, iar acuzele de încălcare a Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) prin amplasarea facilității antirachetă Aegis Ashore la Deveselu sunt nefondate, precizează Ministerul român al Afacerilor Externe, într-un comunicat transmis marți AGERPRES.
Sursa citată amintește că pozițiile părții române, a celei americane și a NATO în legătură cu dezvoltarea capabilității de apărare împotriva rachetelor balistice au fost comunicate deschis atât Federației Ruse, cât și publicului larg, cu diverse ocazii.
“Tratatul nu se aplică dezvoltării și testării interceptorilor care angajează ținte aflate în aer, cum sunt interceptorii SM-3 tip I B care vor fi amplasați la facilitatea antirachetă din cadrul Bazei militare Deveselu. În același timp, sistemul Aegis Ashore nu a fost și nu va fi testat pentru a lansa alt tip de interceptori decât cei folosiți pentru angajarea țintelor aeriene”, adaugă comunicatul menționat.
MAE reiterează că interceptorii sistemului antirachetă sunt non-nucleari, iar tipul acestora nu poate fi schimbat.
“Pe fondul proliferării amenințărilor balistice și al interesului continuu al actorilor statali și non-statali de a testa și dezvolta rachete balistice, dezvoltarea capabilității NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, care va include componenta europeană a sistemului antirachetă al SUA și, deci, și baza Deveselu, reprezintă o modalitate de consolidare a apărării colective la nivel Aliat, de creștere a stabilității și securității regionale și internaționale. Această capabilitate de apărare pur defensivă nu vizează Federația Rusă, așa cum a fost comunicat în repetate rânduri de partea română și de partea americană, ci amenințări cu rachete balistice din afara spațiului euroatlantic”, subliniază MAE.
Ulianov a declarat că preconizata amplasare a elementelor sistemului de apărare antirachetă în România reprezintă ‘o provocare serioasă pentru securitatea internațională’.
Diplomatul rus a menționat că instalarea de lansatoare Mk-41 pe teritoriul român va fi considerată de Rusia o ‘încălcare serioasă’ a Tratatului Forțelor Nucleare cu Rază Medie de Acțiune (INF), încheiat în 1987 între SUA și fosta Uniune Sovietică.
În acest context, Mihail Ulianov a făcut apel la guvernele SUA și României să ‘conștientizeze pe deplin responsabilitatea lor pentru această dezvoltare a situației și să renunțe la aceste planuri până când nu este prea târziu’.