Rachete americane împotriva tancurilor rusești ale regimului sirian2

Rachetele antitanc americane furnizate grupurilor rebele joacă un rol-cheie în luptele împotriva forțelor regimului în centrul și nord-vestul Siriei, relatează AFP, citând informații primite marți de la insurgenți.

Grupurile rebele nejihadiste afirmă că utilizează rachete TOW, fabricate în SUA, pentru a stopa avansarea armatei siriene, susținută de atacurile aeriene rusești, în provinciile Hama (centrul țării) și Idleb (nord-vest).

Aceste rachete sunt furnizate distinct de munițiile parașutate duminică de avioanele coaliției internaționale conduse de SUA grupurilor rebele în nord-estul Siriei pentru a le susține în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic (SI).

Rachetele ‘au jucat un rol important pentru oprirea violentului atac al armatei siriene și al aliatului său rus’, a declarat Asaad Hanna, purtător de cuvânt al Diviziei 101 (neislamistă).

Informația este confirmată și de Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDH), potrivit căruia grupuri rebele nejihadiste prezente în centrul Siriei au primit în ultimele patru zile un număr sporit de rachete TOW.

În 2014, grupuri rebele apropiate de SUA primiseră rachete TOW pentru a fi utilizate în provinciile Idleb, Alep și Lattakia.

Rachetele primite recent au permis ‘să se răspundă ofensivei armatei siriene’, a declarat Ahmad al-Chouhoub, purtător de cuvânt al grupului rebel Fursan al-Haq.

Ele joacă un rol central în lupte, a indicat locotenent-colonelul Ahmad Saoud, purtător de cuvânt al Diviziei 13. ‘Ei ne dau tot ce vrem’, a continuat el, neezitând să califice drept ‘fantastică’ situația grupului în materie de muniții și armament. Potrivit OSDH, baza Diviziei 13 în provincia Idleb a fost vizată de raidurile rusești săptămâna trecută.

De la începutul intervenției Moscovei în Siria la 30 septembrie, atacurile aeriene rusești s-au concentrat asupra provinciilor Hama și Idleb, vizând rebeli islamiști și alți insurgenți, mai degrabă decât aparținând SI.

Ele au permis armatei siriene să recucerească câteva sate în nordul provinciei Hama.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts