ŞTAFETA VETERANILOR a AJUNS azi la SATU MARE. MÂINE va fi la CAREIstafeta1

Ştafeta Veteranilor, aflată în penultima sa etapă, organizată de Gupul de militari voluntari INVICTUS, a ajuns azi (sâmbătă, 24 octombrie) la Satu Mare. Alături de militariii voluntari, în ştafetă a alergat şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

stafeta2

Ştafeta, care purta Drapelul Tricolor, a fost întâmpinată, pe platoul din faţa Monumentului Eroilor din Satu Mare, de preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război Satu Mare, Nicolae Codreanu, care a preluat drapelul şi, după ce l-a sărutat, l-a înmânat primarului municipiului Satu Mare, Dorel Coica, după care acesta a fost arborat lângă monument.

stafeta3

stafeta4

La momentul festiv au mai fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram, subprefectul Alfatter Tamaş, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, viceprimarul Radu Roca, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, şefi de instituţii deconcentrate, veterani de război sătmăreni, dar şi mulţi cetăţeni.

stafeta5

În cuvântul său, Nicolae Codreanu, a dat o adevărată lecţie de patriotism şi a afirmat că în cel de-al Doilea Război Mondial, cea mai mare conflagraţie mondială, românii au luptat pentru întregirea ţării şi nu pentru a cotropi alte teritorii.

stafeta6

După un moment de reculegere în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă, a luat cuvântul şi primarul Dorel Coica care a spus că, atât pentru el personal, cât şi pentru municipiul Satu Mare este o onoare să primească drapelul adus de cei care au alergat în “Ştafeta Veteranilor”.

stafeta7

De asemenea, edilul şef a mai adăugat că veteranii de război, care sunt tot mai puţini, sunt demni de toată stima românilor şi a înmânat plachete omagiale atât veteranilor de război cât şi voluntarilor de la Grupul INVICTUS.

stafeta8

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a afirmat că, la împlinirea a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, anul 2015 a fost declarat anul veteranilor de război. Ministerul Apărării a luat o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea veţii acestora printre care şi mărirea soldei cu 75%.

stafeta9

 

Manifestarea de la Satu Mare s-a încheiat cu intonarea Imnului de Stat al României.

“Ştafeta Veteranilor”, constând în Drapelul Tricolor, este purtată de membrii grupului Invictus România pe patru din principalele trasee de eliberare parcurse, în anul 1944, de Armata României. În fiecare dintre localităţile de pe traseele unde s-au desfăşurat bătălii, purtătorii ştafetei au înmânat Drapelul Tricolor veteranilor de război participanţi la bătăliile desfăşurate în cel de-Al Doilea Război Mondial, după care acesta este predat autorităţilor locale şi arborat pe un edificiu reprezentativ pentru comunitate.

stafeta10

Purtătorii ştafetei veteranilor vor ajunge mâine (25 Octombrie) la Carei, în timpul ceremoniei care va avea loc la Ansamblul Monumental „Glorie Ostaşului Român”. Traseul parcurs de militari este următorul: Iaşi, Piatra Neamţ, Vatra Dornei, Bistriţa, Târgu Mureş, Oarba de Mureş, Cluj Napoca, Satu Mare, Carei (aprox. 744 km).

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts