More

    Un nou test sanguin pentru depistarea pacienților cu risc foarte scăzut de infarct

    4

    Un nou test sanguin ultrasensibil ar putea permite în viitor trimiterea acasă a două treimi dintre pacienții cu risc foarte scăzut de infarct miocardic, care se prezintă la serviciile de urgență din cauza durerilor în piept, potrivit unui studiu publicat joi în revista medicală britanică ‘The Lancet’, informează agenția France Presse.

    “Până acum, nu exista nici o modalitate rapidă de a exclude un atac de cord la serviciile de urgență”, a subliniat dr.Anoop Shah, de la Universitatea din Edinburgh, autorul principal al studiului.

    Pentru identificarea persoanelor cu risc foarte scăzut, autorii studiului au folosit un nou test ultrasensibil pentru măsurarea troponinei la 6.000 de pacienți internați în spitale scoțiene și americane din cauza durerilor toracice.

    Dozajul de troponină este un test de sânge deja prescris frecvent, în măsura în care creșterea nivelului troponinei poate indica debutul unui infarct miocardic.

    Analiza se face în decurs de patru ore de la debutul simptomelor și se repetă de două ori, respectiv la 8 ore și la 12 ore.

    Cercetătorii au arătat în studiul lor că dacă pacienții au avut niveluri ale troponinei mai mici de 5 ng / l (nanograme pe litru) după sosirea lor destul de rapidă la camera de gardă, ei au avut un risc foarte mic de infarct în următoarele 30 de zile.

    Potrivit cercetătorilor, o rată inferioară acestei cifre permite identificarea a aproape două treimi dintre pacienții cu risc foarte scăzut și care ar putea ieși rapid din spital în deplină siguranță, cu o valoare predictivă negativă (probabilitatea de a nu suferi de o boală, atunci când testul medical are rezultat negativ) de 99,6%. Această probabilitate există indiferent de vârstă, sex sau de risc cardiovascular.

    Dr. Shah a relevat că în Marea Britanie numărul de persoane spitalizate pentru durere toracică s-a triplat în timp ce o foarte largă majoritate a acestor pacienți nu a făcut infarct. Potrivit acestuia, utilizarea noului test permite obținerea de “beneficii majore atât pentru pacienți, cât și pentru furnizorii de asistență medicală”.

    În comentariile atașate studiului, medicii Louise Cullen și William Parsonage, unul australian și altul din Noua Zeelandă, au calificat rezultatele drept “foarte promițătoare” rămânând prudenți cu privire la sensibilitatea și eficiența testului, care ar trebui să fie evaluat de laboratoare în colaborare cu medicii.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE