More


  Un tratament împotriva efectelor opiaceelor prelungește viața pacienților bolnavi de cancer

  - Advertisement -

  4

  Un medicament pentru tratarea constipației cauzate de opiaceele analgezice a dublat timpul de supraviețuire al pacienților cu cancer avansat, a dovedit o analiză efectuată de cercetători americani asupra a două studii clinice, informează agenția France Presse.

  Mai mult decât atât, medicamentul Relistor (metilnaltrexona), comercializat din 2008, se pare că a încetinit progresia tumorilor, au declarat cercetătorii într-o prezentare la conferința anuală a anesteziștilor americani reuniți în aceste zile la San Diego, California.

  Aceasta este pentru prima dată când un studiu clinic arată o legătură între un tratament vizând blocarea efectului constipant al analgezicelor opiacee și creșterea timpului de supraviețuire a pacienților cu cancer, au precizat medicii. Această legătură sugerează că molecula prezentă în tratament ar putea juca un rol terapeutic împotriva cancerului, notează AFP.

  Experimente pe animale de laborator efectuate în ultimii zece ani au arătat deja efectele anticancerigene ale acestei molecule.

  Noul studiu analizează datele unui număr de 229 de pacienți cu cancer avansat, tratați cu Relistor pentru probleme de constipație cauzată de analgezice opiacee, acesta fiind un efect secundar obișnuit al acestor analgezice.

  În acest grup, 117 pacienți au fost tratați cu Relistor și 112 cu placebo. Cercetătorii au descoperit că 57% dintre pacienții care au luat Relistor au scăpat de constipație. Cei pentru care tratamentul împotriva constipaței a fost eficace au supraviețuit în medie de două ori mai mult (118 de zile față de 58 zile) decât cei care nu au reacționat la medicamente sau decât grupul placebo. În plus, pacienții care au răspuns bine la medicamente au avut o probabilitate mai mică de progresie a tumorilor (7,6% dintre ei), decât cei care nu au scăpat de constipație prin acest tratament (22%) sau cei care au luat placebo (25,4%).

  Cercetătorii au analizat, de asemenea, efectele Relistorului asupra unui alt grup de 135 de pacienți cu alte boli în stadii avansate precum insuficiența cardiacă congestivă, congestia pulmonară cronică sau bolile neurologice, dar nu și asupra cancerului.

  Medicamentul Relistor a fost eficient la peste 50% dintre acești pacienți, fără a le prelungi viața, scrie AFP.

  “Aceasta demonstrează că este foarte improbabil ca o ameliorare a funcției intestinale să explice beneficiile de supraviețuire ale pacienților cu cancer avansat”, a declarat dr. Filip Janku, profesor de medicină la Anderson Cancer Center de la Universitatea Texas și co-autor al studiului.

  Dacă cercetătorii ignoră temeiurile virtuților anticancerigene ale metilnaltrexonei, una dintre ipoteze ar putea fi că această moleculă poate acționa în combinație cu opiaceele, mai notează AFP.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img