More

  Zborul MH17: Anchetatorii olandezi își vor publica marți raportul final privind cauzele tragediei

  2

  La 15 luni de la prăbușirea zborului MH17 în estul Ucrainei, soldată cu moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bordul avionului Boeing 777, care efectua un zbor pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, anchetatorii olandezi urmează să dea publicității marți raportul final, care ar putea exacerba tensiunile dintre Occident și Moscova, comentează AFP.

  În timp ce Biroul olandez pentru securitate (OVV) finaliza pregătirile pentru publicarea, extrem de așteptată, a acestui raport, Moscova pregătea o contraofensivă, după ce a dezmințit anterior, într-o manieră vehementă, orice rol în evenimentele din 17 iulie 2014.

  OVV, care conduce ancheta de când Boeing 777 al Malaysia Airlines a dispărut de pe radare, urmează să își prezinte concluziile marți, în jurul orei locale 13:15 (11:15 GMT) la baza aeriană Gilze-Rijen, în sudul Olandei.

  Toate cele 298 de persoane de la bordul avionului Boeing 777, dintre care două treimi erau olandezi, și-au pierdut viața după ce aparatul a fost doborât într-o zonă afectată de lupte între rebelii proruși separatiști și forțele guvernamentale ucrainene.

  Ucraina și SUA susțin că avionul a fost doborât de separatiști proruși cu o rachetă sol-aer de tipul BUK, ce le fusese furnizată de Rusia. Potrivit unor analiști, separatiștii proruși au doborât Boeing 777 ‘din greșeală’, crezând că este un avion militar ucrainean.

  ‘Ne așteptăm ca raportul să confirme ceea ce noi am considerat a fi o greșeală a rușilor’, a afirmat pentru AFP Peter Felstead, editorul revistei specializate Jane’s Defense Weekly, potrivit căruia operatorii sistemului credeau că ‘au luat la țintă un avion militar în regiune, dar care s-a dovedit a fi un avion de linie’.

  Moscova respinge acuzațiile și atribuie forțelor ucrainene responsabilitatea pentru această tragedie.

  Tragedia zborului MH17 a exacerbat tensiunile dintre Rusia și Occident, deja înveninate de conflictul din estul Ucrainei. Potrivit Națiunilor Unite, circa 8.000 de persoane au murit în conflictul dintre trupele ucrainene și rebelii proruși.

  Raportul ar putea escalada tensiunile pe fondul dezacordului asupra implicării Rusiei în Siria. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că există ‘numeroase lucruri ciudate’ în legătură cu această anchetă. ‘Fragmente de avion și corpuri ale victimelor nu au fost adunate o lungă perioadă de timp și doar unele au fost luate, în timp ce altele au fost lăsate pe teren’, a afirmat el. ‘Rusia nu a primit răspuns la multe întrebări pe care le-a adresat grupului de anchetatori’, a mai adăugat Lavrov.

  Constructorul sistemului de rachete BUK a organizat, de asemenea, o conferință de presă pentru a prezenta versiunea sa asupra distrugerii aparatului de zbor, după ce a realizat ‘un experiment’ care a constat în doborârea unui avion mai vechi.

  Cu toate acestea, raportul nu va desemna niciun responsabil pentru tragedia din estul Ucrainei, asigurând că aceasta cade în sarcina urmăririi penale efectuate de o echipă internațională de experți, coordonată de Parchetul olandez.

  Raportul va aborda cauza prăbușirii (adică dacă a fost utilizată o rachetă sol-aer și, dacă da, ce fel de tip) așteptată de mult timp de familii, înainte de a primi o confirmare a morții rudelor lor, și survolul zonei de conflict cu avioane comerciale. Directorul OVV, Tjibbe Joustra, va invoca, de asemenea, chestiunea care chinuie familiile îndoliate: dacă rudele lor erau conștiente că aveau să moară?

  Mai mult, familiile victimelor speră ca raportul va permite menținerea presiunii pentru arestarea și aducerea în fața justiției a celor responsabili de tragedie. În acest sens, rudele putea examina partea din față a aparatului de zbor, care a fost reconstruită parțial.

  Într-o declarație pentru AFP, un analist ucrainean pune la îndoială impactul raportului. ‘Ucraina nu mai este în centrul politicii internaționale’, consideră Vadim Karasev, directorul Institutului pentru strategii globale din Kiev.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE