More

    Manifestări ample, dar sobre de Ziua Naţională la Satu Mare

    zi1

    În organizarea Prefecturii, a Consiliului Judeţean şi Primăriei Satu Mare, de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, în judeţ vor fi organizate o amplă serie de evenimente dedicate acestei sărbători naţionale. Organizatorii au susţinut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în acest an, 1 Decembrie va fi sărbătorit mai sobru, fiind eliminate focurile de artificii şi festivismul excesiv. De asemenea, toţi sătmărenii au fost invitaţi să participe la aceste evenimente.

    Hruşcă, în concert la Satu Mare de Ziua Naţională
    În prima parte a întâlnirii cu presa, prefectul Eugeniu Avram a prezentat programul elaborat pentru sătmăreni de Ziua Naţională a României. Manifestările vor începe la ora 10.00, cu expoziția „Sătmărenii și 1 Decembrie 1918”, organizată la Centrul Cultural „G. M. Zamfirescu”, iar apoi la 11.30 se vor depune jerbe de flori la busturile lui Avram Iancu, Mihai Viteazu, I. C. Brătianu, Corneliu Coposu și Iuliu Maniu. De la ora 13.00 va avea loc ceremonialul militar, oficiere de slujbă religioasă şi depuneri de coroane la statuia Dr. Vasile Lucaciu.

    O oră mai târziu, la Monumentul Ostașului Român, Corul Bărbătesc din Finteușul Mare va susţine un recital de muzică patriotică urmat de o paradă militară cu tehnică din dotarea unităților MApN și MAI. De la ora 15.00, la Muzeul Judeţean, va avea loc lansarea cărţii „Eroii Neamului” la al XXV-lea pas”.

    Tot de la ora 15.00, pe Platoul din Piaţa 25 Octombrie va avea loc un program artistic prezentat de interpreți de muzică populară, folk și colinde din judeţul Satu Mare. Surpriza zilei de 1 Decembrie este Ștefan Hrușcă, îndrăgitul interpret care va susține un recital de colinde, cu începere de la ora 17.00, în aceeaşi locaţie.

    La ora 18.00 va avea loc o retragere cu torțe, pornind din Centrul Nou, asigurată de soldații din cadrul Garnizoanei Satu Mare, urmată de aprinderea iluminatului public ornamental de sărbători, care se va desfăşura în Piaţa Libertăţii, vizavi de Hotelul Dacia. De la ora 18.00, la Filarmonica “Dinu Lipatti” se va desfăşura un concert simfonic festiv dedicat Zilei Naţionale a României.

    Program decent
    Potrivit celor declarate de oficialitățile prezente la conferința de presă, în acest an programul este unul decent, fără foc de artificii, din cauza tragediilor întâmplate în ultima perioadă, atât în țară cât și în străinătate. “Ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, este ziua tuturor românilor când noi românii, şi sătmărenii, ne adunăm cu mândrie sub drapelul tricolor, chiar dacă anul acesta, din cauza tragediilor petrecute la Bucureşti şi paris, am încercat să reducem festivismul. Dar am păstrat cântecele patriotice, să fim mândri că suntem români. Aceste dezastre nu trebuie să ne împiedice să simţim că suntem români. În acest an nu vor mai fi focuri de artificii din respect pentru victimele de la clubul Colectiv”, a spus preşedintele Ştef.

    La rândul său, primarul Dorel Coica a firmat “că 1 Decembrie este Ziua Naţională a României şi trebuie să o sărbătorim” şi a trecut în revistă manifestările organizate de Primăria Satu Mare. Prefectul Eugeniu Avram a arătat că “ne dorim o manifestare amplă, dar decentă”. Atât prefectul Eugeniu Avram, cât şi preşedintele CJ, Adrian Ştef, şi primarul Dorel Coica i-au îndemnat pe sătmăreni să participe la aceste evenimente organizate de 1 Decembrie.

    CJ distribuie 2.500 de drapele
    În perioada rămasă până de Ziua Naţională a României, Consiliul Judeţean Satu Mare va distribui, începând de azi, 2.500 de drapele tricolore pe care sătmărenii să le arboreze de Ziua Naţională a României.

    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a afirmat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că aceste drapele vor putea fi luate de la sediul Consiliului Judeţean. “Singura condiţie este ca aceste drapele să fie arborate, dacă se poate pe un suport, dacă nu, cel puţin în geam sau pe balcon. Vreau să avem multe drapele arborate de 1 Decembrie. Ne dorim ca drapelul să fie arborat atât pe case cât şi în sufletele sătmărenilor”, a spus Ştef.

    De asemenea, preşedintele CJ a afirmat că îşi doreşte ca sătmărenii să participe în număr mare la aceste manifestări.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE