More


  Robotul medical Da Vinci așează chirurgia oncologică timișoreană într-un club select, spun specialiștii

  =

  4

  Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” Timișoara a finalizat proiectul prin care a putut fi achiziționat robotul ultraperformant Da Vinci, folosit în operațiile oncologice și care așează chirurgia timișoreană într-un club select, a declarat, miercuri, prof. univ. dr. chirurg Lazăr Fulger, coordonatorul proiectului.

  Robotul a fost achiziționat prin proiectul intitulat ‘Studiu multicentric privind utilizarea abordului robotic în corelarea scăderii nivelului de adipokine circulante din obezitate cu riscul apariției cancerului pelvin’ ROBOCAPE (RObotic — OBezitate — CAncer PElvin), fiind instalat la Spitalul Județean Timișoara.

  ‘Robotul ultraperformant Da Vinci achiziționat în cadrul proiectului a făcut ca Timișoara să intre în clubul select al medicinei robotice internaționale.

  Sunt 15 pacienți care au fost operați în cursul procedurilor de verificare a aparaturii achiziționate în cadrul platformei de cercetare, 10 cancere de rect, 3 cancere de col uterin și 2 cancere de prostată. Riscurile sunt ca la orice intervenție, dar dat fiind marea acuitate a imaginii și buna vizibilitate în spații înguste, riscul de a face o leziune este mult mai mic decât în alte operații’, a afirmat prof. univ. dr. chirurg Lazăr Fulger.

  Potrivit chirurgului, utilizarea roboticii oferă o paletă largă de avantaje, între care creșterea posibilității de a efectua o operație corectă din punct de vedere oncologic și creșterea calității vieții, putându-se evita incontinența urinară după operațiile de prostată, dar și anusul contra naturii, în unele situații, în cancerele de rect.

  Șase chirurgi au învățat deja să lucreze cu ‘mâna robotică’, iar mai departe echipa își va perfecționa tehnicile și se vor aborda cât mai multe operații, spune managerul de proiect.

  ‘Proiectul a fost gândit ca un lanț trofic, în care fiecare element component este obligatoriu prezent. Etapele sunt în felul următor: se pune diagnosticul, urmează îndepărtarea tumorii, pe care o dai mai departe studiului la laboratorul de anatomie patologică’, a explicat Lazăr Fulger, șeful Clinicii II Chirurgie a Spitalului Județean Timișoara.

  O astfel de intervenție se ridică la 6.000 de euro, dar avantajele sunt multiple, iar în perioada următoare 150 de pacienți vor beneficia de serviciile acestui robot.

  Proiectul a fost derulat împreună cu Clinica II Chirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara începând cu data de 1 septembrie 2014 și a beneficiat de cofinanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanțare încheiat cu Ministerul Educației Naționale, în calitate de Organism Intermediar, în numele și pentru Ministerul Fondurilor Europene (MFE), în calitate de Autoritate de Management (AM) pentru Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice.

  Valoarea totală a proiectului conform contractului de finanțare este de 19.000.000 lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 19.000.000 de lei (16.199.400 de lei prin FEDR și 2.800.600 de lei de la bugetul național).

  Prin intermediul proiectului s-au realizat crearea și dotarea a patru laboratoare ca platfomă de cercetare și bază materială în următoarele cercetări legate de tratamentele inovatoare ale cancerului rectal și prostatic, respectiv terapia cu anticorpi monoclonali și terapia genică ce presupun utilizarea abordului minim invaziv de injectare loco-regională a noilor terapii, în vederea distrugerii antigenelor tumorale și prevenției apariției metastazelor solide la distanță.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img