More


  TEZAURUL uman viu, FLOARE FINTA, cetăţean de ONOARE al oraşului NEGREŞTI-OAŞ

  - Advertisement -

  matusa

  Consilierii locali negreşteni au decis, în cadrul şedinţei de azi, să acorde titlul de cetăţean de onoare al oraşului Negreşti-Oaş tezaurului uman viu, Floare Finta. Înalta distincţie îi va fi acordată în cadrul festivităţii de deschidere a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă care va avea loc de Crăciun în capitala Ţării Oaşului.

  Activitate de invidiat

  floare
  Proiectul de hotărâre a fost pus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Negreşti-Oaş la propunerea făcută de directorul Casei Orăşeneşti de Cultură, Natalia Lazăr. În raportul prezentat se arată că Floare Finta, sau mătuşa Fintoaie, cum mai este cunoscută în Oaş, născută la data de 2 iulie 1933, a deprins, încă de tinereţe, de la mama sa, practica vindecării cu plante, fiind recunoscută în zonă ca şi tămăduitoare, leacurile sale fiind o alternativă la medicina tradiţională. De asemenea, ca orice oşancă, s-a îndeletnicit cu confecţionarea de haine tradiţionale oşeneşti, iar în prezent, la vârsta de 82 de ani, confecţionează podoabe populare.

  floare1
  Mătuşa Floare Finta a păstrat în casa sa o încăpere mobilară şi amenajată în stil tradiţional în care a adunat bogăţiile lăzii de zestre, costume populare, oluri şi blide, ştergare, desagi. Pasionată fiind de tradiţiile şi obiceiurile Ţării Oaşului, alături de copii săi, a colaborat cu casa de cultură din localitate, participând la spectacole în ţară şi străinătate.

  floare2
  În semn de recunoaştere a activităţii sale, la propunerea etnologului Natalia Lazăr, mătuşa Floare Finta a primit, în 2012, titlul de “Luminător al satelor”, tot în acelaşi an fiindu-i atribuit, din partea Ministerului Culturii, şi titlul de “Tezaur Uman Viu”, această distincţie fiind acordată doar pentru 26 de persoane la nivel naţional. De asemenea, în urmă cu câteva săptămâni, a primit din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis, medalia “Meritul Cultural”, clasa a III-a. “Ţinând cont de vasta sa activitate de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial al Ţării Oaşului, propun Consiliului Local acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului Negreşti-Oaş doamnei Finta Floare”, se mai arată în expunerea de motive formulată de Natalia Lazăr.

  Vot în unanimitate
  Consilierul local Mihai Big a arătat că mătuşa Floare Finta merită cu prisosinţă acest titlu afirmând că, pe lângă faptul că a vindecat mulţi oameni, aceasta şi-a transformat casa într-un mic muzeu viu. “Este o personalitate a oraşului nostru”, a mai spus Mihai Big.

  floare3
  Totodată, primarul Aurelia Fedorca a precizat că negreştenii trebuie să se mândrească cu o astfel de personalitate. “Nu sunt multe zone în ţară care mai au în viaţă astfel de personalităţi care păstrează vi tradiţiile şi obiceiurile populare. Vă felicit că aţi pus acest punct pe ordinea de zi”, a mai spus primarul Aurelia Fedorca. Consilierii au votat în unanimitatea proiectul de hotărâre, iar mătuşa Finta Floare va primii înalta distinţie în cadrul festivităţii de deschidere a Festivalului de Tradiţii şi Obiceiuri de Iarnă.
  Totodată, la propunerea primarului Aurelia Fedorca, consilierii au mai hotărât acordarea unui premiu în valoare de 2.000 de lei pentru mătuşa Floare Finta şi scutirea acesteia de la plata impozitelor şi taxelor locale.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img