More


  Traseele subterane ale ţigărilor de contrabandă

  =

  tigari

  Contrabandiştii nu mai ţin cont de judeţe sau de regiuni când vine vorba de valorificarea ţigărilor ucrainene aduse peste fâşia verde. Grupările de contrabandişti din judeţul nostru au intrat în relaţii cu grupări infracţionale din Ardeal, care se ocupă cu preluarea şi comercializarea en-detail a ţigărilor ucrainene. Alături de colegii lor din Maramureş, contrabandiştii sătmăreni aprovizionau nu numai nord-vestul României, ci şi Secuimea. O anchetă recentă a DIICOT a demonstrat că ţigările introduse în ţară pe raza judeţului nostru au ajuns deja şi la Piteşti.

  Sursă de aprovizionare pentru Secuime
  Grupările de contrabandişti care acţionează pe raza judeţului Satu Mare reuşesc, prin metode numai de ei ştiute, să introducă în ţară cantităţi impresionante de ţigări ucrainene. O parte din acestea sunt valorificate pe piaţa neagră din judeţul nostru. O altă parte ajunge să aprovizioneze piaţa neagră din judeţele învecinate, cum ar fi Sălajul, Bihorul, Clujul. De asemenea, pe raza judeţului nostru s-au dezvoltat adevărate reţele care distribuie ţigări ucrainene în micile magazine săteşti.

  Din cauza apropierii lingvistice, contrabandiştii din judeţul Satu Mare reuşesc să se înţeleagă rapid cu diverşi interlopi din Secuime. Astfel, o bună parte din ţigările ucrainene ajung în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. Câteva capturi realizate de organele abilitate au confirmat existenţa acestui traseu.

  Contrabandişti sătmăreni cu legături în Argeş
  O anchetă a procurorilor DIICOT a demonstrat că ţigările aduse din Ucraina de contrabandiştii sătmăreni ajung chiar şi în sudul ţării. Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, începând cu anul 2014 un număr de 16 suspecţi au organizat pe raza municipiului Piteşti o rețea clandestină de distribuție și vânzare a țigărilor provenind din contrabandă, având roluri bine stabilite în ceea ce priveşte aprovizionarea, distribuția, depozitarea, vânzarea en-gross și en-detail. S-a reţinut că membrii grupului au stabilit legături permanente cu sursele de aprovizionare din judeţele Suceava și Satu Mare fiind folosite identități false și metode specifice de disimulare a livrărilor și plăților. Prejudiciul provizoriu estimat produs bugetului de stat este de aproximativ 2.400.000 lei.

  Cu alte cuvinte, gruparea din Piteşti avea surse alternative de aprovizionare. Când nu reuşeau să cumpere ţigări de la contrabandiştii din Satu Mare, aceştia apelau la cei din Suceava şi viceversa.

  Transporturile înafara ţării, sistate temporar
  Pe lângă ţigările pe care le distribuie în ţară, contrabandiştii sătmăreni obişnuiau să organizeze transporturi de ţigări în diverse ţări occidentale din Uniunea Europeană. În unele cazuri depistate de autorităţi, ţigările erau ascunse în încărcătura unor TIR-uri. Potrivit unor surse din rândul contrabandiştilor, un TIR încărcat cu ţigări asigură venituri de peste o jumătate de milion de euro dacă ajunge în Vestul Europei. Nu toţi contrabandiştii îşi permit să lucreze la o asemenea scară, astfel că încearcă să transporte ţigările cu microbuze sau cu diverse autoturisme, majoritatea lor având amenajate locaşuri speciale. Din cauza înăspririi controalelor prin ţările de tranzit, pe fondul migraţiei ilegale şi a ameninţărilor teroriste mai nou, contrabandiştii par să fi renunţat la acest gen de transporturi, considerându-le prea riscante.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img