Bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost adoptate, sâmbătă, de către Comisiile pentru buget, în forma iniţială, prezentată de Guvern, fără sumele suplimentare necesare pentru salarii, cu promisiunea Ministerului de Finanţe că vor fi acordaţi bani în plus la prima rectificare. Reprezentanţii Senatului au solicitat, dimineaţă, 36 de milioane de lei în plus pentru salarii şi au provocat un scandal în comisie.
Astfel, în urma unor negocieri între reprezentanţii Camerei Deputaţilor şi Senatului şi cei ai Ministerului de Finanţe, soluţia adoptată a fost una de compromis. Cele două Camere ale Parlamentului vor primi bani în plus, însă nu sub forma unor amendamente adoptate în Comisii, ci sub forma unei rectificări pozitive, în 2016. Bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost dezbatute şi aprobate de Comisiile de buget, după ce, iniţial, au fost amânate pentru duminică, din cauza discuţiilor cu Ministerul de Finanţe asupra salariilor din instituţii. Reprezentanţii Senatului au solicitat 36 de milioane de lei în plus pentru salarii şi au provocat un scandal în comisii. La începutul şedinţei de sâmbătă, parlamentarii din Comisiile de buget-finanţate au solicitat date suplimentare de la Ministerul de Finanţe, după ce atât Senatul, cât şi Camera Deputaţilor, au venit în faţa aleşilor cerând mai mulţi bani decât erau prevăzuţi în proiectul Guvernului.
La începutul şedinţei de sâmbătă, parlamentarii din Comisiile de buget-finanţate au solicitat date suplimentare de la Ministerul de Finanţe, după ce atât Senatul, cât şi Camera Deputaţilor au venit în faţa aleşilor cerând mai mulţi bani decât erau prevăzuţi în proiectul Guvernului. Astfel, Camera Deputaţilor avea alocată suma de 313,7 milioane de lei, însă şi-a votat un buget propriu de 340,7 milioane de lei, în timp ce Senatul avea prevăzută suma de 130 de milioane de lei, aprobându-şi un buget de 166 de milioane de lei. Majorările au fost explicate ca fiind necesare pentru plata salariaţilor în urma creşterilor veniturilor bugetarilor. Membrii Comisiilor de buget au acuzat însă instituţiile că au făcut calcule greşite şi au solicitat amânarea dezbaterile pentru duminică, având loc între timp discuţii cu Ministerul de Finanţe.
Reprezentanţii Camerei Deputaţilor şi Senatului au discutat cu cei ai Ministerului de Finanţe, explicând că, în momentul în care au trimis către Guvern solicitările privind bugetul, nu era în vigoare una dintre legile care majorau salariile bugetarilor – inclusiv alinierea salariilor consilierilor din cadrul Parlamentului – astfel încât majorarea este necesară pentru ca şi aceste sume să fie prevăzute în execuţia bugetară. Reprezentanţii celor două Camere au subliniat că ei au respectat normele privind transmiterea bugetului şi problema a fost una de comunicare, pentru că membrii Comisiilor de buget nu au înţeles situaţia bugetară a celor două instituţii.