More


  Centrul “Iris” din Berindan, o adevărată casă pentru copii

  - Advertisement -

  berindan1

  Celor zece copii cazaţi la Casa de tip familial “Iris” din Berindan li s-a oferit sâmbătă o surpriză plăcută. La fel ca şi în orice gospodărie, aici a fost sacrificat, pentru sărbătorile de iarnă, un porc de circa 200 de kg, spre bucuria celor mici. Patrupedul sacrificat a fost pregătit chiar de primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop.

  dumitru1

  Primarul Dumitru Pop, maistru măcelar
  Porcul de Ignat a fost sacrificat încă de dimineaţă şi a fost pârjolit atât după metoda clasică, adică cu paie, cât şi după metode mai moderne, adică cu gaz metan. Maistrul măcelar, primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, a declarat că în acest fel s-a dorit să aducă spiritul Crăciunului şi în sufletele copiilor de la Casa “Iris”. “Vrem să facem în aşa fel încât aceşti copii să petreacă Crăciunul ca şi cum ar fi acasă, fără să le lipsească nimic. Vrem să ştie ce înseamnă Crăciunul şi să se bucure de această sărbătoare. Pentru ei este un lucru deosebit mai ales că mulţi dintre ei văd pentru prima dată cum este sacrificat un porc de Crăciun”, a precizat primarul Dumitru Pop.

  Directorul Casei de tip familial “Iris”, Marius Ardelean, a precizat că porcul de Ignat a fost pregătit exact la fel ca şi într-o familie obişnuită. “Am dorit ca aceşti copii să se simtă ca într-o familie adevărată. Am avut şi sprijinul unor sponsori cu inimă mare cărora le mulţumim”, a mai spus Marius Ardelean.

  dumitru2
  Copiii, foarte implicaţi
  Copiii de la Casa “Iris” aşteptau cu nerăbdare să primească ureche şi şoric, afirmând că în rare cazuri au avut posibilitatea să fie martori la un astfel de eveniment. Din porcul sacrificat s-au făcut cârnaţi, caltaboşi, sângerete, a fost pusă slănina şi şuncile în saramură, exact la fel ca şi într-o gospodărie obişnuită, astfel că tinerii cazaţi la Casa “Iris” vor petrece sărbătorile de iarnă ca într-o adevărată familie. La aceste activităţi au luat parte şi copiii din cadrul acestui centru cărora, la un moment dat, li s-a alăturat şi directorul Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului, Mariana Dragoş.

  dumitru3

  Reparaţii şi izolare termică
  În ultimele luni, Casa de copii “Iris” din Berindan a avut parte şi de o serie de lucrări care au dus la creşterea confortului celor zece copii care locuiesc practic aici. Dacă în vară a fost reparat acoperişul, pe o suprafaţă de 330 de metri pătraţi, au fost montate uşi şi ferestre PVC, au fost modernizate băile, în această toamnă imobilul a fost izolat termic în totalitate, pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi.

  berindan2

  Directorul acestui centru, Marius Ardelean, a afirmat că, acum, celor zece copii care locuiesc aici li se pot oferi condiţii mai mult decât decente de trai. “Am reuşit să schimbăm, aproape total, faţa acestei case de copii. Practic, aici avem o gospodărie ca şi oricare alta din comuna Odoreu, iar copiii se simt, cu adevărat, ca acasă”, a spus Marius Ardelean. Valoarea totală a investiţiei se ridică la circa 10.000 de lei şi a fost realizată cu sprijinul nemijlocit al unor oameni cu suflet din Odoreu şi nu numai.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img