More


  Scutul antirachet de la Deveselu este funcţional

  =

  socioeco

  Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, vineri, capabilitatea tehnică a scutului antirachetă de la baza Deveselu, subliniind componenta defensivă a acestuia şi precizând că este un moment important pentru România, pentru parteneriatul strategic cu SUA şi pentru NATO.

  Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a subliniat, cu prilejul marcării capabilităţii tehnice a scutului antirachetă de la Deveselu, că sistemul a fost construit pentru a contracara ameninţările din afara Europei, nu este îndreptat împotriva Rusiei şi e cel mai bun exemplu al relaţiilor bilaterale deosebite. “Aş vrea să clarific pentru ce anume a fost construit acest sistem antirachetă şi, mai important, pentru ce nu a fost construit. În primul rând, sistemul antirachetă de la Deveselu este menit să contracareze ameninţările venite din afara Europei. Aşa cum a spus şi domnul ministru Lazăr Comănescu, nu este, repet, nu este, îndreptat împotriva Rusiei şi nici nu deţine capabilităţi menite să ameninţe Rusia”, a subliniat ambasadorul SUA la Bucureşti Hans Klemm, în cadrul unui eveniment special organizat de MAE pentru a marca capabilitatea tehnică a facilităţii antirachetă de la baza Deveselu.

  Hans Klemm a afirmat că acest lucru a fost explicat şi Federaţiei Ruse, anterior, în repetate rânduri. Ambasadorul SUA la Bucureşti a declarat că toate construcţile militare majore ale facilităţii antirachetă de la Deveselu au fost finalizate, sunt operaţionale şi au fost realizate cu un buget mai mic decât cel prevăzut. În discursul său, Hans Klemm a recunoscut eforturile celor care au contribuit la realizarea capabilităţii tehnice a scutului antirachetă, ale fostului ministru de Externe Bogdan Aurescu, precum şi ale oficialilor americani şi români, care “au muncit neîntrerupt pentru a se asigura că lucrările de construcţiie ale sistemului antirachetă vor fi finalizate la timp”.

  Potrivit ambasadorului SUA la Bucureşti, celebrarea “pietrei de hotar” a scutului antirachetă de la Deveselu, faza a doua a Abordării Europene Adaptative în Etape, este “cel mai bun exemplu al faptului să relaţiile bilaterale militare dintre SUA şi România sunt deosebite”. Marcarea capabilităţii tehnice a facilităţii antirachetă de la baza Deveselu arată, potrivit, lui Hans Klemm, faptul că în cadrul NATO, atunci când partenerii lucrează împreună, “cu profesionalism şi determinare, nimic nu este imposibil de realizat”.

  Lazăr Comănescu a declarat, în cadrul unui eveniment special organizat de MAE prin care se marchează capabilitatea tehnică a facilităţii antirachetă de la baza Deveselu, că finalizarea scutului a presupus un efort instituţional complex. Din perspectiva României, participarea la sistemul antirachetă reprezintă un angajament strategic, susţinut de întreaga clasă politică şi de opinia publică, a spus Comănescu, subliniind că este un moment de maximă importanţă pentru România, SUA şi NATO.

  Ministrul Afacerilor Externe a adăugat că scutul de la Deveselul este o dovadă de consolidare a parteneriatului strategic România-SUA, “parteneriat pe care îl vrem extins şi în alte domenii, mai ales cel economic”. Comănescu a reafirmat “caracterul exclusiv defensiv al scutului antirachetă”, precizând că acesta nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse şi va fi utilizat doar în scopuri defensive, în faţa ameninţărilor din afara continentului.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img