More


  Sute de foşti militari sunt nemulţumiţi de noul mod de calcul al pensiilor

  =

  socioeco

  Cei peste 200 de pensionari militari care au pichetat, luni, sediul Guvernului pentru a cere majorarea salariului minim şi pentru a contesta ordonanţa care a modificat baza de calcul pentru pensiile militare au încheiat protestele după trei ore, ameninţând că revin în stradă în 24 ianuarie.

  Protestul organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) a adunat peste 200 de pensionari în Piaţa Victoriei, aceştia solicitând retragerea ordonanţei de urgenţă prin care se modifică baza de calcul pentru pensiile militare, document care, în opinia lor, va duce la scăderea pensiilor, deşi guvernanţii au dat asigurări că ordonaţa doar va elimina unele anomalii din sistem.

  Ordonanţa de urgenţă contestată de aceştia nu ar mai permite luarea în calcul a unor sporuri şi a altor drepturi băneşti temporare sau susceptibile de a fi introduse cu dedicaţie doar pentru un eşantion restrâns de beneficiari, pensiile urmând să fie calculate în funcţie de soldă sau salariul brut într-un interval de şase luni consecutive din ultimii cinci ani.

  Practic, noua formulă de calcul ar pleca de la o bază de 65 la sută din salariu, la care se va adăuga unu la sută pe an, după 25 de ani de vechime, procentajul putând creşte doar până la 85 la sută. În vechea formulă, calculul pensiei pornea de la 80 la sută din venit, ajungând în unele cazuri la 130 la sută din salariu. “Guvernul şi-a pierdut orice urmă de legitimare deoarece a fost legitimat prin vot cu o condiţie: să nu se atingă de legile şi de măsurile adoptate de vechiul Guvern, măsuri şi legi pentru care am luptat cinci ani de zile şi care au fost adoptate anul acesta. Ori într-o lună de zile au reuşit să distrugă tot. Am ieşit în stradă pentru a cere ca Legea salarizării unitare să intre în Parlament pe 1 februarie, începând cu data de 1 ianuarie să se aplice salariul minim pe economie, de 1.200 de lei, să se acorde în ianuarie a 13-a pensie pentru pensionarii săraci şi să se reintroducă coşul zilnic în recalcularea pensiilor civile. În privinţa penmsiilor militare, să se retragă ordonanţa strecurată de urgenţă ca articol în altă ordonanţă şi care distruge legea pensiilor militare de stat pentru care am luptat şase ani de zile şi să se retragă Ordonanţa 95 din 2014 care îşi bate jos şi de revoluţionari şi de militari”, a declarat liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), Mircea Dogaru.

  Protestatarii au venit cu steaguri şi bannere inscripţionate cu: “Nu loviţi în noi să vă îmbuibaţi voi”, “La Revoluţie s-a strigat: armata e cu noi, acum armata e la gunoi”, “Ca să vă îmbuibaţi voi, tăiaţi de la noi”, “Generoşi cu voi, în mormânt cu noi?”, “Cioloş = Boc, Iohannis = Băsescu” şi au scandat: “Afară, afară cu javrele din ţară”, “Jos Guvernul” şi “Demisia”. Protestul reprezentanţilor Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) din faţa Guvernului s-a încheiat în jurul ore 13.00, cu refuzul acestora de a se duce la discuţii la Casa Naţională de Pensii, unde îi aştepta o comisie.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img