More


  2016, anul alegerilor locale şi parlamentare cu noi reguli electorale

  =

  alegeri

  În anul 2016 vor fi organizate alegeri locale şi parlamentare după noi reguli, cu primari aleşi într-un singur tur şi şefi de CJ aleşi indirect, dar şi cu un Parlament mai mic, ales pe liste, PNL având stabilite criterii pentru alegerea lor şi chiar candidaţi, în timp ce PSD amână luarea unor decizii.

  Anul 2016 aduce două momente electorale importante: alegerile locale şi cele parlamentare, ambele scrutine fiind organizate după noi reguli, în urma modificării legislaţiei electorale în cursul anului trecut. Astfel, alegerile locale urmează să fie organizate în această primăvară, cel târziu la finalul lunii mai, iar alegerile parlamentare cel târziu la finalul lunii noiembrie.

  În privinţa alegerilor locale, noua legislaţie prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, aşa cum s-a întâmplat şi în 2012, când legislaţia a fost modificată în timpul guvernării Boc. În schimb, noua lege prevede că preşedinţii de Consilii Judeţene nu vor mai fi aleşi prin vot direct, ci vor fi aleşi din rândul consilierilor judeţeni, prin votul majorităţii. Măsura a fost contestată de unii politicieni, care au susţinut că un astfel de sistem electoral avantajează partidele mari, primarii în funcţie şi candidaţii cu notorietate, dezavantajând partidele mici şi candidaţii din afara sistemului.

  Până în acest moment, principalele partide nu şi-au anunţat listele de candidaţi, nici măcar în privinţa alegerilor din Capitală. În privinţa PSD, deciziile sunt amânate şi din cauza faptului că nu a fost luată încă o decizie cu privire la colaborarea cu UNPR. Astfel, social-democraţii urmau să decidă dacă vor candida pe liste comune cu UNPR în alegerile locale în luna octombrie 2015, imediat după Congresul PSD. Liviu Dragnea afirma atunci că o candidatură comună, la ambele scrutine, ar fi o soluţie bună, însă negocierile au fost amânate după scandalul în care a fost implicat liderul UNPR Gabriel Oprea, după moartea poliţistului Bogdan Gigină, care îi deschidea coloana oficială, dar şi după tragedia din Colectiv, schimbarea Guvernului şi desfiinţarea coaliţiei de guveranre, când relaţiile PSD-UNPR s-au răcit. Dragnea şi Oprea, alături de alţi lideri ai celor două formaţiuni, au avut o serie de întâlniri informale pe această temă, fără a fi luată însă o decizie. Mai mult, PSD anunţa că, cel târziu la finalul anului 2015, va avea definitivată lista de candidaţi, în urma unor sondaje interne, însă evenimentele din toamna anului trecut au amânat deciziile finale şi în acest caz.

  Social-democraţii se vor reuni, la mijlocul lunii ianuarie, într-un Comitet Executiv Naţional, în care vor lua în discuţie, din nou, colaborarea cu UNPR şi stadiul privind listele de candidaţi.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img