More


  Aproximativ 1.500 de militari în rezervă au pichetat Guvernul nemulţumiţi de calculul pensiilor

  - Advertisement -

  pensionari

  Aproximativ 1.500 de militari în rezervă au protestat, duminică, în Piaţa Victoriei, după ce au manifestat şi la sfârşitul anului trecut, faţă de modificarea bazei de calcul pentru pensiile militare. Protestul a fost organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), cu aceleaşi revendicări ca la finalul anului trecut, când, pe 28 decembrie, peste 200 de pensionari militari au pichetat sediul Guvernului.

  Duminică, în Piaţa Victoriei s-au adunat 1.500 de militari în rezervă pentru a cere anularea art. 40 din OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, articol care modifică Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Prevederea contestată nu mai permite luarea în calcul pentru pensiile militare a unor sporuri şi a altor drepturi băneşti, pensiile urmând să fie calculate în funcţie de soldă sau salariul brut într-un interval de şase luni consecutive din ultimii cinci ani. Practic, noua formulă de calcul ar pleca de la o bază de 65 la sută din salariu, la care se va adăuga unu la sută pe an, după 25 de ani de vechime, procentajul putând creşte doar până la 85 la sută. În vechea formulă, calculul pensiei pornea de la 80 la sută din venit, ajungând în unele cazuri la 130 la sută din salariu.

  Protestul a mai inclus şi alte revendicări, printre care: Guvernul să solicite Parlamentului, spre analiză şi avizare, proiectul Legii unice a salarizării, care va intra în procedură de urgenţă în Parlament, până la sfârşitul acestei prime sesiuni, instituirea salariului minim pe economie să se facă prin hotărâre de Guvern, până la 1 martie 2016, iar Ministerul Muncii să iniţieze un nou proiect al Legii pensiilor, care să facă distincţiile necesare din punctul de vedere al statutului juridic, între pensii, ajutoare sociale, rente şi indemnizaţii, cu luarea în calcul, pentru pensii, a procentului de 45 la sută din salariul mediu brut pe economie. Militarii în rezervă protestatari mai cer şi ca “a 13-a pensie, hotărâtă de precedentul Guvern pentru decembrie 2015, să fie acordată în aprilie 2016, doar pensionarilor cu pensii al căror cuantum se situează sub valoarea salariului minim pe economie”.

  În plus, sindicaliştii cer anularea OUG nr. 95/2014 pentru modificarea şi completarea Legii recunoştinţei faţă de revoluţionari (nr. 341/2004) şi repunerea în plată a beneficiarilor, conform vechii legi.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img