More

  Autorităţile norvegiene au acceptat o întrevedere cu ambasadorul României la Oslo privind cazul Bodnariu

  Untitled-1

  Ambasadorul României la Oslo se va întâlni miercuri cu reprezentantul Ministerului Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii norvegian pentru discuţii pe tema cazului Bodnariu, întrevedere solicitată de partea română încă din noiembrie 2015, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. “În cursul zilei de mâine ambasadorul României în Norvegia se va întâlni cu reprezentantul Ministerului Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii norvegian. Întâlnirea a fost solicitată din luna noiembrie şi salutăm faptul că, în sfârşit, partea norvegiană a acceptat acest demers”, a precizat Suciu, adăugând că partea română va avea un rol proactiv în cazul Bodnariu, conform solicitărilor familiei în calitate de cetăţeni români.

  Potrivit unor surse oficiale, autorităţile române nu au avut acces la dosarul copiilor Bodnariu pentru că aceştia nu aveau cetăţenie română, copiii obţinând şi cetăţenia română abia la mijlocul lunii decembrie 2015, prin demersuri demarate în 8 decembrie în procedură de urgenţă de Ambasada română de la Oslo. Aceleaşi surse susţin că autorităţile române speră să aibă acces la dosar după întâlnirea de miercuri a ambasadorului român în Norvegia cu reprezentantul Ministerului norvegian al Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale.

  Potrivit lui Suciu, premierul Dacian Cioloş a avut o discuţie, marţi, cu ambasadorul României la Oslo despre cazul Bodnariu. Totodată, de la nivelul Guvernului a fost contactat ambasadorul Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg, astfel premierul subliniind “interesul special” pe care îl are în legătură cu cazul Bodnariu. Totodată, marţi va avea loc o întâlnire la nivelul Ambasadei cu familia Bodnariu şi noul avocat desemnat din oficiu pentru a vedea care sunt următorii paşi care pot fi făcuţi pentru clarificarea situaţiei. “Înţelegem că sunt anchete în curs pe care partea norvegiană le realizează, conform legislaţiei norvegiene. Partea română respectă pe deplin acest demers, dar speră să fie informată cât mai rapid în legătură cu evoluţia anchetelor şi prim-ministru va urmări personal evoluţiile acestui caz”, a arătat Suciu.

  Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, cazul Bodnariu va fi urmărit ‘’cu cea mai mare atenţie’’ de către primul-ministru Dacian Cioloş, iar partea română face toate demersurile care ţin de autorităţile române pentru a contribui la lămurirea situaţiei. “Premierul şi-a manifestat interesul deosebit în legătură cu evoluţia şi clarificarea cazului Bodnariu, în contexul relaţiilor excelente pe care România le are cu Norvegia la toate nivelurile. Iar acest interes va fi subliniat la toate nivelurile relaţiilor noastre”, a spus el, adăugând că demersul premierului şi al Guvernului este justificat de faptul că “vorbim de cetăţeni români (membri familiei) care acum se îndreaptă tot mai mult spre Ambasada României şi solicită implicarea sutorităţilor române’’.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE