More

  Bustul lui Avram Iancu, dezvelit în curtea şcolii care-i poartă numele

  iancu

  După ce a fost modernizată şi reabilitată, în faţa Şcolii Gimnaziale “Avram Iancu” din municipiul Satu Mare a fost dezvelit ieri bustul personalităţii a cărui nume îl poartă. La eveniment au fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, cadre didactice, elevi, părinţi.

  Amplasat chiar la intrarea în şcoală
  În deschiderea evenimentului, directorul şcolii, Cătălina Satmari, a precizat că este o mare onoare pentru unitatea şcolară pe care o conduce să aibă, chiar la intrare, bustul lui Avram Iancu. “Doresc ca absolvenţii acestei şcoli să devină adevăraţi luptători în viaţă. Doresc ca dascălii lor să păstreze tradiţia acestei şcoli. Mă declar mândră, în calitate de director al acestei şcoli, dar mai ales ca român, că începând de astăzi suntem vegheaţi de un monument care valorează mai mult decât o mie de declaraţii patriotice. Am convingerea că prin prezenţa bustului său aici, la intrarea în şcoală, eroul Avram Iancu şi-a găsit nemurirea. Să ne plecăm aşadar în faţa măreţiei sale şi să ne iubim ţara aşa cum a iubit-o el”, a spus Cătălina Satmari.

  Monumentul dezvelit ieri la intrarea în Şcoala Gimnazială Avram Iancu reprezintă rodul îmbinării eforturilor a mai multor factori implicaţi: Şcoala Gimnazială “Avram Iancu”, Primăria şi Consiliul Local Satu Mare, dar şi artistul Radu Ciobanu, cel care a realizat acest bust, căruia conducerea şcolii i-a mulţumit, care a reuşit în mod admirabil să redea chipul lui Avram Iancu.

  Totodată, preşedintele Societăţii Cultural Patriotice “Avram Iancu”, Mircea Dobra, i-a felicitat pe toţi cei implicaţi, pe viceprimarul Radu Roca, pentru modul în care s-a implicat, şi i-a dăruit primarului Dorel Coica un bust de lemn în miniatură al Crăişorului Munţilor.

  Dezvelirea bustului
  Apoi, un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul de Satu Mare, Ioan Socolan, au sfinţit monumentul, după care directorul Cătălina Satmari, alături de primar, dar şi de inspectorul şcolar general, Călin Durla, au dezvelit, în aplauzele întregii asistenţe, bustul lui Avram Iancu.După acest moment, primarul Dorel Coica a afirmat că dezvelirea bustului lui Avram Iancu este un moment foarte important pentru şcoală. “Azi am reuşit să îmbrăcăm această şcoală într-o haină nouă. A fost reabilitată această şcoală, prin intermediul unui proiect european cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local. Tot azi am dezvelit şi bustul lui Avram Iancu care şi-a găsit liniştea, are acum grijă de şcoala care-i poartă numele, precum şi de toţi copii şi cadrele didactice de la această şcoală. Sper să fie de bun augur mai ales că acum copiii au condiţii excelente de învăţătură. Nu ne oprim aici ci vom continua cu reabilitarea şi modernizarea şcolilor din municipiul Satu Mare”, a mai spus Dorel Coica.

  După momentul ceremonial de dezvelire a bustului lui Avram Iancu, manifestările au continuat în sala de sport cu un program artistic susţinut de elevii şcolii şi câţiva invitaţi.

  Şcoală modernizată
  Școala ”Avram Iancu” a fost modernizată prin proiectul ”Implementarea măsurilor de eficiență energetică la Școala cu clasele I-VIII Avram Iancu din municipiul Satu Mare” prin care instituția școlară a devenit una dintre cele mai moderne din Satu Mare. Valoarea totală a proiectului a fost de 2.114.797 lei, din care 1.436.439 lei valoarea lucrărilor executate.

  Eficientizarea energetică a clădirii școlii a presupus înlocuirea ferestrelor din lemn cu tâmplărie PVC termoizolantă, aplicarea sistemului de termoizolație la pereți și planșee, înlocuirea ușilor de la intrare în clădire cu uși noi termoizolatoare, înlocuirea tuturor corpurilor statice de încălzire a conductelor și coloanelor de distribuție din interiorul clădirii și îmbunătățirea sistemului de iluminat din interiorul clădirii în vederea reducerii consumului de energie electrică. Pe lângă modernizare, proiectul a mai presupus și dotarea școlii cu echipamente IT, materiale didactice și mobilier. A fost dotat și echipat un cabinet multimedia cu calculatoare, laptop-uri, monitoare, server, switch, o multifuncțională laser, mese pentru calculatoare, scaune ergonomice și alte materiale didactice, precum microscop binocular, truse pentru laboratoare (biologie, fizică) planșe pentru cabinetul de geografie şi altele.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE