More  Câinii-ghizi pentru nevăzători sunt dresaţi la Satu Mare

  caine

  Un sătmărean ajută persoanele cu deficienţe de vedere, prin intermediul câinilor-ghizi. Nu este simplu ceea ce face, iar investiţia pentru a pregăti un astfel de câine poate ajunge şi la 10.000 de euro. Din păcate, însă, statul român nu se implică deloc în această activitate.

  Pasionat încă din adolescenţă
  Pasiunea lui Zoltan Szabo (37 de ani) pentru câini a început încă din adolescenţă, însă odată ce a devenit dresor şi-a dorit să facă mai mult, astfel că a început să pregătească primii câini-ghizi din ţară. A început cu dresajul la vârsta de 15 ani, când a primit primul câine, Liza, un ciobănesc german. „Cu Liza am început activitatea de dresaj canin, însă, din păcate, la vremea respectivă nu prea erau şcoli de specialitate la Satu Mare, aşadar am fost nevoit să fiu autodidact”, spune Zoltan.

  La 19 ani s-a înscris la primul curs de dresaj, la o şcoală din Baja, Ungaria. Tot de aici şi-a obţinut şi primul certificat de dresor canin atestat, iar la un an după absolvirea cursului, prin examenn a obţinut şi diploma de maestru dresor. Pe parcursul anilor de dresaj, sătmăreanul a văzut cât de mult îi poate ajuta pe oameni un câine, fie la nivel emoţional, dar şi în privinţa sănătăţii, astfel a hotârât să se implice într-un program care avea ca scop pregătirea câinilor ghizi, adică a patrupedelor care vin în sprijinul persoanelor cu deficienţe de vedere, devenind uşor principalul ajutor în realizarea activităţii de zi cu zi. “A fost visul meu să fac ceva mai deosebit, ceva ce are miză. Din păcate, la noi în ţară nu este tradiţie în acest domeniu, însă în 2010 am avut norocul să îi cunosc pe reprezentanţii Fundaţiei Baráthegy, Miskolc, Ungaria, care au fost partenerii Asociaţiei Angel Dog, organizaţie nonguvernamentală al cărei preşedinte sunt. Ei au experienţă în acest domeniu şi am reuşit împreună cu ei să câştig un proiect de finanţare şi în cadrul acestui proiect am pregătit primii câini. Proiectul a durat doi ani, am predat primii câini, doi în România şi unul în Ucraina, proiectul s-a încheiat, iar de atunci am mai reuşit să predau un câine, iar anul acesta urmează să predau gratis minim doi”, povesteşte dresorul.

  Formarea unui câine-ghid
  Pregătirea unui astfel de câine presupune multă muncă, dar şi o mare responsabilitate. Mai mult, câinele trebuie să treacă prin anumite etape pentru a putea fi inclus în programul de dresaj. Câinii – ghizi sunt dresaţi să ghideze, să execute comenzi, să nu le fie distrasă atenţia şi să nu ia în considerare o comandă dacă aceasta pune stăpânul în pericol. Persoana cu deficienţe de vedere este responsabilă să dirijeze câinele pe baza unei hărţi mentale, el fiind conducătorul echipei, care oferă grijă şi laudă. Până acolo însă sunt doi ani jumate de muncă zilnică şi zeci de ore de exerciţii de dresaj. “Prima selecţie se face între opt săptămâni şi trei luni, apoi câinele, de cele mai multe ori din rasa labrador, ajunge la o familie fooster care îi asigură un cămin. Această familie trebuie să fie dispusă să vină o dată pe săptămână pe terenul nostru de dresaj. Câinele primeşte hrană cumpărată de noi, de cea mai bună calitate, îi asigurăm serviciile veterinare, ne îngrijim de nevoile lui. Câinele trebuie să fie complet sănătos, liniştit, echilibrat, să nu fie agresiv, pentru că testele sunt severe, iar labradorul este din păcate predispus să facă displazie de şold, aşa că trebuie să fim mereu atenţi. Nu ar fi bine ca un câine cu probleme de sănătate să ajungă la un nevăzător pentru că trebuie să îl ajute, nu să fie o povară. Toate acestea costă, iar când nu ai fonduri este trist şi dureros pentru că duci o luptă de unul singur, practic sunt nevoit să plătesc totul din buzunarul meu. Atunci când am cinci sau şase câini în pregătire, nu am bani, trec prin momente foarte grele… îmi vine să renunţ la acest vis şi să mă apuc de altceva, însă din păcate nu mă văd făcând decât asta. Câinele ajunge gratis la persoana cu deficienţe de vedere”, spune Zoltan Szabo.

  Acum Zoltan îl pregăteşte pe Phantom, un labrador care are puţin peste un an şi care va afla azi dacă rămâne în programul de dresaj sau este dat spre adopţie unei familii iubitoare. Azi se desfăşoară o serie de teste în care se va evidenţia dacă Phantom îndeplineşte toate calităţile pentru a ajunge în casa unei persoane cu deficienţe de vedere care deja îl aşteaptă în Sibiu.

  Implicare zero din partea statului
  Din păcate, în România nu este subvenţionată pregătirea acestor câini. Solicitarile sunt în creştere, iar Asociaţia Angel Dog nu mai are fonduri pentru a face faţă cererilor. “Acum avem cinci câini în pregătire, însă eu credeam că după ce învăţ acest program de dresaj, iar oamenii vor vedea ce mult înseamnă câinii-ghizi în viaţa persoanelor cu deficienţe de vedere, va fi mult mai simplu, voi obţine fonduri, voi avea şi sponsori care vor aprecia munca mea pentru că formarea unui câine ghid înseamnă multă muncă şi nişte costuri pe care, din păcate, nu le pot plăti din propriul buzunar, deşi am ajuns să fac asta deja de multe ori ca să nu renunţ la câine. Satisfacţiile vin atunci când văd cum se bucură un nevăzător de acest câine, câtă independenţă îi oferă, practic atunci văd că munca mea are valoare”, explică Zoltan. Costurile formării unui câine pot ajunge şi la 10 mii de euro pentru că trebuie să se asigure servicii de calitate. Dacă pentru unii suma pare foarte mare, e important de ştiut că în Germania costurile ajung la 30 de mii de euro, iar în Anglia chiar şi la 40 de mii de euro. Zoltan a predat câinii pe care i-a pregătit gratis, fără a beneficia de nici un ban din partea nevăzătorilor. “Ar fi bine dacă statul ar subvenţiona pregătirea acestor câini, măcar parţial, aşa cum se întâmplă în mai multe ţări din lume. Ar fi un mare ajutor pentru că un nevăzător nu are posibilităţile financiare necesare pentru a plăti pentru formarea unui câine, iar un ONG nu poate acoperi fără ajutor financiar, fără sponsori aceste costuri. Este greu, nici nu vă imaginaţi cât de greu. Sper totuşi să întâlnesc nişte oameni care să ajute asociaţia pentru că este esenţial să ajutăm persoanele cu deficienţe de vedere, iar practica ne-a demonstrat deja cât de mult o putem face prin pregătirea acestor câini, cu adevărat speciali”, spune dresorul sătmărean.

  Alexandra Ardelean

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE